Липсата на сън провокира главоболие

Ако ни мъчи главоболие, често се караме с другите, дразнят ни шумните детски игри, не може да работим качествено

главоболие Как да си помогнем, обяснява пред списание „За жената“ д-р Диана Цолова от Центъра по главоболие.

Главоболието мъчи около 8% от българите, което е половин милион от населението. „Неприятното е, че с напредване на годините главоболието и пристъпите прогресират“, не чертае светло бъдеще за страдащите д-р Цолова. Така че ако човек на 20 г. има един мигренозен пристъп, на 40 г. може да са 1 5 месечно, затова трябва да се лекува навреме. Тя обяснява, че главоболието е първично (каквато е мигрената), при което няма морфологично увреждане на мозъка, и вторично – симптоматично, при което различни фактори на околната и на вътрешната среда са го създали като симптом. Такива са посттравматичните главоболия, тези при туморни заболявания, при хипертония.

„Мигрената се среща по-често при жени и причината в 90% е наследственост. Така се и предава на поколенията – пак по женска линия“, казва д-р Цолова. Мигрената е свързана с месечните колебания в хормоните прогестерон и естроген при жените. „Много пациентки смятат, че като влязат в климакс, мигрената ще изчезне, но това се случва само при 40% от случаите“, казва д-р Цолова.

Тензионното главоболие (болката е тъпа и натискаща или стягаща и непулсираща) е най-разпространено и е причинено от стрес. 70% от мъжете и 90% от жените са имали поне един такъв епизод в живота си. Кластъровото главоболие се среща предимно при мъжете и е придружено с много силни болки от 40 мин до 4 ч. То е свързано до известна степен със светлината. Кризите се срещат често в най-дългия ден от годината и в най-късия.

Главоболието се влия от фазите на съня, особено от фазата рем (с бързо очно движение). Ако тя се наруши, на другия ден страдащите от главоболие няма да се чувстват добре. Ако жените с мигрена дават нощни дежурства или не спят добре, мигрената може да стане хронична. За да намалят пристъпите, те трябва да спят в по-хладна стая, да лягат и да стават по едно и също време, да не преспиват, защото ще провокират мигрената, да се хранят 4 ч преди сън и да не пият много течности преди лягане, за да не се налага да стават през нощта. Храната също е важна. Аобре е да се избягват някои сирена, както и алкохолът, особено червеното вино.

Третият фактор за лечение на главоболието е спортът. 2-3 пъти по час в седмицата физическо натоварване по желание е много полезно. При него се отделя хормонът на щастието. „Спортът ни пази от болка, включително от главоболие. А и спортуваме ли, ще спим добре“, убедена е д-р Цолова.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.