Липса на вкус – лош симптом, или грижа, която отминава?

Какво предизвиква липса на вкус? Лош симптом ли е това и как може да се справим? Може ли процеса на загуба да се обърне?

липса на вкус

Вкусовите усещания произлизат от луковици по езика. Те са за 4 вкуса -горчиво, солено, кисело, сладко. Едва отскоро се установи, че има луковици и за 5-ия вкус, наречен с японската дума умами.

Какво намалява способността за възприемане на различните вкусове?

Хрема

Запушеният нос нарушава вкусовите възприятие.

По анатомични и физиологични механизми в анализа на вкусовите дразнения участва и обонянието. Не-лекуваната хрема може да стане хронична и това трайно да влоши вкусовите, усещания.

Остри миризми и газове

Понякога силни подправки, особено ако се опитват за пръв път, водят до временна загуба на вкус и обоняние. Същото правят и някои задушливи газове като сълзотворния.

Бъбречна или чернодробна недостатъчност

Макар тя да настъпва в резултат на различни болестни фактори, недостатъчността във функциите на двата органа върви заедно с притъпено усещане за вкус. Има и изкривени възприятия – например метален или най-общо лош вкус, при прием на познати дотогава вещества с други вкусови качества. Загубата на вкус в тези случаи не е най-голямата беля. Тя само показва, че вече има опасност за живота.

Болни жлези

Някои болести на жлезите водят до нарушения във възприятията за вкус. Това са: синдром на Къшинг -възпаление на надбъбречната жлеза; хипотиреоидизъм – „ленива“ щитовидна жлеза; диабет – нарушена функция на панкреаса. Този ефект се проявява с напредването на болестта.

Остаряване

С напредване на възрастта все по-трудно се разграничават нюансите във вкусовете. Просто луковиците се износват.

Пушене

След десетилетия пушене по кутия на ден се получават изкривявания или загуба на вкус. Спре ли пушенето, проблемът изчезва.

Химиотерапия

Химиотерапевтици като цисплатина, препарати за сърце като АЦЕ инхибитори, медикаменти за лечение на бактериални инфекции като например кларитромицин, някои успокоителни причиняват загуба на вкус.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.