https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Липата – един цяр за много болести

0

Лечебните свойства на липата са познати още от древни времена, когато хората са лекували настинка с нейния цвят. Отвари и настойки от липовия цвят свалят температурата, пома­гат при ревматизъм, заболявания на чер­ния дроб, стомаха, бъбреците… А листата и пъпките на липата помагат при рани и изгаряния. Целебните свойства на липовия цвят се дължат на веществата, съдържащи се в него, като етерични масла, глюкозиди, дъбилни вещества, които стимулират потните жлези и предизвикват изпотяване.

Ето една рецепта, която можете да използвате:

С 2 чаени чаши вряща вода залейте по 1 супе­на лъжица липов цвят и плодове от малина. Изчакайте сместа да се поохлади, след което прецедете. Приемайте настойката колкото е възможно по-топла по 1/2 чаена чаша 3-4 пъти дневно.

Освен че предизвиква изпотяване и сваля температурата, настойката от липов цвят има бактерицидно, болкоуспокояващо и противоспазматично действие. Много добре повлиява при ревматизъм, кръвотечения, нервни разстройства, гърчове, заболявания на черния дроб, стомаха, червата, бъбреците.

lipa-i-menta-bghealthbuzzПри екзема народните лечители препоръчват лечение с катран, получен при сухата дестилация на липовата дърве­сина. Просто с него се намазват поразените части на кожата.

При диария, метеоризъм и жълтеница се приема прахът, останал от изгарянето на липа – по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно.

За ле­чение на изгаряния, рани, малки язвички външно се прилагат листата и наситнените пъпки на липата. Те имат противовъзпалително действие.

Зрънцата, които остават след прецъфтяването на липата, се прилагат външно при кръвотечения от носа, във вид на прахче или стрити в оцет.

Ценният липов цвят се бере през юни-юли в сухо време. Не трябва да се бере цветът на дървета, растящи в района на града, защото те съдържат много вредни за здравето химични съединения. Трябва да се избират екологично чисти райони, които са най-малко на 80-100 км от големите селища. Суши се на открито сенчесто място. Съхранява се в книжни пликове, картонени или дървени кутии (никога в полиети­ленови пликчета).

Нещо интересно е, че липата е от онези дървета, които ни зареждат с енергия. За целта е нужно да се облегнете на нея с лице на изток и мислено да я „помолите“ да ви даде от силата си, след което за няколко минути спокойно да гледате напред. След наблюдения учени са установили, че липовата енергия оказва оздравителен ефект при физически страдания, при липса на сили, възвръща вкуса към живота, възстановява интелектуални­те способности.

Друго, което можете да направите, е да носите медальон, изработен от липа. Твърди се, че това украшение помага при възпаление на женските по­лови органи, при заболявания на сто­машно-чревния тракт и болести, които увреждат имунната система.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.