https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Лимфните възли и защо се подуват

0
термовизия

Термовизуалната диагностика е надежден, бърз и сигурен метод за откриване на сериозни заболявания

Лимфните възли са меки, кръгли или овални образувания, наподобяващи бобено зърно, разположени по пътя на лимфните съдове, най-често на групи. По принцип те са малки, едва забележими телца, но някои достигат до 2 см. Лимфните възли изпълняват предпазна и защитна функция. Подобно на филтър те задържат микробите, чуждите частици и туморните клетки.

Обикновено при здравите хора лимфните възли не се напипват. Ако обаче те се увеличат и могат да се опипат това е сигнал, че нещо в организма ни не е наред. Уголемяването на лимфните възли бива локализирано и генерализирано, като най-честата причина за това е инфекция. Тяхната големина, консистенция, подвижност, болезненост се определя чрез палпация. Ето и какво ни подсказват подутите лимфни възли:

лимфи

Локално увеличените лимфни възли се напипват:

1. Под челюстта – увеличението говори за тонзилит, стоматит или гингивит.

2. На шията – признак за морбили, рубеола, инфекциозна мононуклеоза, остър гноен тиреоидит, карцином на щитовидната жлеза, карцином на хранопровода.

3. Увеличените аксиларни лимфни възли (под мишниците) са знак за карцином на млечната жлеза.

4. Абдоминалните лимфни възли, разположени в коремната област, подсказват лимфогрануломатоза, неспецифичен мезентериален лимфаденит, туберкулоза на илеоцекалните лимфни възли, метастази от злокачествени тумори на тестисите или яйчниците.

5. Увеличението на ингвиналните лимфни възли (в слабините) говори за инфекции на долните крайници, инфекции на гениталиите, венерически болести;

Генерализирано увеличение на лимфните възли означава, че има увеличени лимфни възли в две или повече области, които нямат връзка помежду си. Това може да бъде индикация за:

– бактериални инфекции: дифтерия, туберкулоза, бруцелоза, лаймска болест;
– вирусни инфекции: рубеола, инфекциозна мононуклеоза, СПИН;
– паразитни инфекции: токсоплазмоза, трипанозомоза, лайшманиоза;
– левкемия;
– неходжкинов лимфом;
– сифилис;
– лупус еритематодес;
– ревматоиден артрит;
– болест на Gaucher;
– болест на Niemann-Pick;
– болест на Waldenstrоm;
– болест на Ходжкин;

Ако забележите увеличени лимфни възли най-добре е да се консултирате с лекар, който да установи диагноза и да предпише лечение ако е необходимо. В допълнение с това вие можете да си помогнете сами чрез масаж. Тъй като, както казахме лимфата играе ролята на филтър, тя поема задачата да пречисти организма от главата до петите и може да се получи пренатоварване. Понякога въглеродният двуокис и микробите ни идват твърде много, в резултат на което се натрупват токсини, движението на кръвта се забавя, лимфата застоява и се подува. Ето тук е ред за вашето участие.

Легнете и повдигнете леко краката и главата. Отпуснете се и дишайте дълбоко в продължение на 4-5 минути, това стимулира лимфните възли на корема. С двете ръце, използвайки възглавничките на трите пръста започнете да масажирате, като леко притискате и отпускате всяка зона на корема – от междуребрието до срамната кост. Правете от 5 до 7 притискания на всяка точка от кожата, а след това с леки кръгови движения преминете постепенно по бедрата, подбедрениците и глезените. Същият масаж, но със съвсем леки движения, се извършва и на лицето и на шията. Масажът раздвижва лимфата и премахва отоците.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.