Ликвидирайте емоционалния стрес с подходяща храна

Известно, че силният стрес пречи на работата на клетките, отговорни за борбата с болестите, като ни предразполага към простуда, кашлица и белодробни заболявания

емоционален стрес
Ликвидирайте емоционалния стрес с подходяща храна

Според някои изследвания емоционалният стрес е толкова пагубен за имунитета, както и физическите фактори (например недостатъчното хранене). Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се почувствате по-добре и физически, и емоционално.

Яжте повече горски плодове. Къпини, малини, боровинки – всички те съдържат високо ниво на антиоксиданти, които помагат в борбата със заболяванията. Допълнете менюто си с ярки цветни плодове и зеленчуци, защото в 1 тях се съдържат повече антиоксиданти. Разбира се, най-добре е да са пресни, но и замразените вършат работа.

Пийте чай. Учени установили, че веществата, които присъстват в обикновения черен чай, способстват за усилването на имунната система, други изследователи твърдят, че зеленият чай способства за обновяването на кожните клетки. Установено е също, че редовната употреба на чай намалява в риска от развитие на р рак на стомаха.

Не забравяйте за съня. Редовното недоспиване се отразява неблагоприятно на имунната реакция на организма. А здравият, дълбок сън стимулира имунитета. Макар че всеки човек има различна нужда от сън, за да се наспи, за повечето хора са достатъчни от 7 до 9 часа пълноценен сън в денонощието. При това е важно и качеството на съня, така че се придържайте към определено разписание и лягайте по едно и също време.

Яжте риба, всякаква риба. Нови изследвания показват, че редовната й употреба намалява риска от заболяване от рак на червата. Но освен това мазните сортове риба съдържат голямо количество вит. А и имуностимулиращи мастни киселини омега-3, които повишават способността на левкоцитите да унищожават болестотворните бактерии.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.