Ликопин – идеалното оръжие против рака!

Що е ликопин и защо е толкова важен? Какви болести лекува? Може ли да победи раковите клетки? В кои продукти се съдържа най-много? Какво може да се каже за ликопина на капсули?

ЛИКОПИН Е КАРОТИНОИЛЕН ПИГМЕНТ

Той се отнася към витамините и е от групата на каротиноидите. Рядко вещество, определящо яркочервения и оранжев цвят на различни плодове – като доматите например, динята, гуавата.

Ликопинът е най-ефективният природен антиоксидант. Какво ни дават продуктите, съдържащи много ликопин? Те са белязани с две главни свойства:

– защитават клетките и тъканите на организма от разрушителното въздействие на свободните радикали (а това е отлична профилактика на рака);

– предотвратяват в определена степен окислението на холестерина, забавяйки развитието на чумата на XXI век — атеросклерозата. Спомагат профилактиката на причината №1 за смъртност в света -сърдечносъдовите заболявания.

Ако употребява в големи количества храна, съдържаща ликопин, човек повишава защитата си срещу развитие не само на атеросклероза и съдови заболявания, но и на рак, както и на други проблеми, свързани с нарушение в киселинно-алкалния баланс на организма. Спомага за намаляване с 34% на риска от заболяване на рак на простатата. Ликопиновата диета позволява да се намали със 73% разпространението на онкоклетките.

Ако се употребяват два пъти седмично пресни домати, рискът от заболяване от рак се снижава с 34%. Редуцират се и забо-ляванията на рак на стомаха и червата

Меню с достатъчно ликопиносъдържащи продукти – като средиземноморската диета например, формира здрави съдове и сърце. Според диетолози наличието на ликопин е една от главните причини за „непопулярността” на исхемичната болест на сърцето в страните, където се придържат към ликопинова диета. Следователно болните с този проблем трябва да обикнат доматите и дините.
Сред лидерите по съдържа ние на ликопин начело традиционно са смятани доматите (макар че не е точно така). В действителност ВЕЛИКОЛЕПНАТА СЕДИОРКА по съдържание на ликопин изглежда така:

1. шипка – 6800 мкг;

2. гуава – 5204 мкг;

3. Диня – 4532 Мкг;

4. домати – 2573 мкг;

5. папая – 1828 мкг;

6. грейпфрут – 1419 мкг;

7. райска ябълка -159 мкг.

Ликопин се съдържа също в червения пипер, кайсиите, мангото, тиквата, морковите и др.

Освен значението на този витамин-пигмент за предотвратяване на различни видове рак за последните десетилетия стана известна и важната роля на ликопина при профилактика на катаракта и възрастово хронично заболяване на ретината на очите.

И накрая, този витамин антиоксидант ще ви помогне в усилията да отслабнете или ако искате кожата ви задълго да се запази еластична и млада. Той забавя процесите на стареене на целия организъм. Ако всеки ден изпивате по половин литър прясно изцеден доматен сок (което е еквивалентно на 40 мг ликопин), съществено ще намалите „лошия” холестерин в кръвта, ще укрепите имунитета си, ще увеличите тонуса на организма.

ВНИМАНИЕ: ЛИКОПИН НА КАПСУЛИ!

Оказва се, че максималният общоукрепващ и подмладяващ ефект дава ликопинът в растителните продукти, а не промишленият ликопин на капсули. Методите на извличане на природен ликопин от зрели домати или дини предполагат използването в технологичния процес на разтворители и химически вещества, които съдържат потенциално вредни примеси за организма. И естествено всичко синтетично от-стъпва на природното и натуралното.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.