Занемарената лична хигиена може да е сигнал за депресия при детето

Занемарената лична хигиена при вече порасналото дете може да е сигнал за депресия. Затова не отлагайте да разберете какво точно се случва

лична хигиена

Когато беше дете, го научихте на основни неща, свързани с хигиената – редовно да си мие ръцете, зъбите поне сутрин и вечер, да се къпе всеки ден, да си сменя дрехите. Но понеже беше малко, проверявахте дали всичко това е направено.

Днес детето ви е тийнейджър и тялото му се променя. Случват се едновременно две неща – възниква нужда от нови хигиенни навици и настъпва голямо раздразнение, ако понечите да контролирате спазват ли се.

Обикновено и вариантите са два. Дъщеря ви или синът ви започват много да държат на външността си, като се къпят, мият, дезодорират, парфюмират и т.н. даже повече от необходимото. Или пренебрегват дори това, на което уж бяха научени от малки. Във втория случай непременно трябва да разберете какво става, защото занемаряването най-често е признак на депресия. Но може и да се наложи да обясните що е то задължителна хигиена в
пубертета.

През този период се развиват активно потните жлези по подмишниците, външните полови органи, около пъпа. За да не излъчва неприятна миризма, тийнът трябва да редовно да се къпе и да използва дезодорант. По-вероятно е хигиената да пренебрегва не девойка, а юноша – на него непременно му подарете дезодорант, чиято миризма харесва. Ако забравя или не желае да го ползва, оставете в стаята му неизпрана някоя от блузите, с които се връща потен. Така ще усети как всъщност мирише самият той, като е „непран“.

Същото важи за миризмата на краката – тя се отстранява с миене, пудра или дезодорант. А чорапите всеки ден се сменят. Това непременно го припомнете на юношата, ако забележите, че вчерашните му чорапи ги няма насред стаята. Допускането сам да си ги е пуснал в коша с мръсни дрехи е възможно, но надали е вярно.

За интимната хигиена е добре бащите да говорят със синовете си, а майките -с дъщерите си

Тя е изключителна важна и за здравето, и за самочувствието. И, да, юношите също си сменят всеки ден гащите.

Ако тийнът има проблем с мазна коса или пърхот, подберете внимателно козметиката му и го посъветвайте да я мие по-рядко. Той ще иска обратното – да я мие всеки ден, но така ще задълбочи проблема.

Освен редовното миене на зъбите редовното ходене на зъболекар е задължително. Така навреме ще бъдат хванати не само кариеси, а и при нужда ще се почиства зъбната плака, натрупването на която води до лош дъх.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.