https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Пониженото мъжко либидо се вдига с женски хормони?

0

Пониженото либидо, проблемите с ерекцията и преждевременната еякулация засягат сексуалното здраве на мъжа

Някои медицински състояния могат да причинят едно или повече от тези оплаквания. Според статистиката пониженото или липсващо желание за секс спохожда до 15% от мъжете. Много често то почива на психическа основа, като се влияе от стрес, умора, тревога, несигурност.

Две са условията, които определят сексуалния нагон – нормални нива на тестостерона в кръвта и половото привличане към партньора. Рисковите фактори, свързани с ниското либидо, са възрастта (с времето концентрацията на тестостерон намалява), консумацията на алкохол, нездравословното хранене, прием на определени лекарства за депресия, доброкачествена хиперплазия на простатата и рак на простатата, които понижават тестостерона.

Естрогенът, наречен още женски полов хормон, играе много по-голяма роля за половото влечение на мъжа, отколкото се смяташе доскоро. Неговото присъствие в тялото осигурява баланс. В процесите на обмяна част от тестостерона в мъжкия организъм се превръща в естроген, но той се разпада, ако тестостеронът е твърде малко.

Изследвания доказват, че и мъжете и жените имат нужда от хормони на противоположния пол, за да поддържат нормален сексуален живот. Ендокриноло-гът д-р Джоел Финкълстийн провежда изследване с над 300 мъже на възраст от 20 до 50 години, резултатите от които са публикувани в сп.“ Ню Ингланд джърнъл ъф медисин“. След като прекъсва производството на полови хормони у доброволците, специалистът дава на половината от тях лекарство за усилване на тестостерона плюс плацебо, а на другата половина – същия медикамент и лекарство, потискащо продукцията на естроген. При първата група се наблюдава понижено либидо, а при втората то е напълно потиснато.

Финкълстийн предупреждава, че хормонални препарати не трябва да се употребяват без лекарско предписание. Много от тях са на основата на синтетични хормони, които тялото не може да метаболизира напълно и да превърне в естроген. Това води до дисбаланс, който намалява либидото, причинява еректилна дисфункция, депресии, понижаване на мускулната и костната маса.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.