3 мита за леворъките

Хората, които си служат по-добре с лявата ръка, отколкото с дясната, или леворъките, не са отклонение от нормата

леворъките
3 мита за леворъките

 

Малцина знаят, че левичари са били такива исторически личности като Александър Македонски, Юлий Цезар, Карл Велики, Аристотел, учените Алберт Айнщайн и Никола Тесла, гениалните художници Рафело, Рубенс, Микеланджело, актьорите Мерилин Монро, Чарли Чаплин, политиците Бенджамин франклин, Уинстън Чърчил, Махатма Ганди и много други. А от съвременните знаменитости автографи с лявата ръка дават Брад Пит и Анджелина Джоли, Джулия Робъртс, Том Круз, Никол Кидман, Брус Уилис, Силвестър Сталоун, Джим Кери, Робърт Де Ниро, Сара Джесика Паркър, Мила Иовович…

Както се вижда, хората, които по-добре боравят с лявата си ръка, притежават някои качества, които ги открояват от обкръжението им и в някои отношения превъзхождат останалите. В интерес на истината трябва да се каже, че според някои учени левичарите могат да бъдат носители и на негативен потенциал. Мненията по този въпрос се разминават, но съществуват някои стереотипи, които, независимо от своята популярност, все пак са митове. А именно…

Леворъките са отклонение от нормата

Това съвсем не е така. Причината е, че формирането на водещата ръка зависи от това кое полукълбо на главния мозък е по-развито при човека. Ако е лявото -по-развита е дясната и това е най-честият вариант; ако е лявото – той е леворък. 10% от населението на Земята спадат към тази група.

Дясното полукълбо отговаря за образното мислене, чувството за ориентация и време, музикалността, затова сред левичарите има много творчески личности. А лявото полукълбо на мозъка дава на човека способността да мисли логично, да изследва ситуацията и последователно да върви към постигането на своите цели. И въпреки че у нас допреди двадесетина години педагозите бяха задължени да „превъзпитават“ леворъките, този феномен не е патология или отклонение от нормата.

Леворъките са непохватни

Този мит действа още от дълбока древност, когато не е имало адаптирани за леворъки оръдия на труда. Затова тези хора често се наранявали с острите инструменти. Днес не само оръдия на труда, но и музикални инструменти се създават така, че да могат тези хора да работят и творят за свое удоволствие и без заплаха за здравето на околните.

Леворъките са блестяши единствено в изкуството

Съвсем не е така Независимо че по-активното дясно полукълбо им дава широк простор за творческо и образно мислене, а не за точни науки, все пак човешкият мозък не може да се заключи в строги и предварително определени рамки.
Както се казва, талантливите хора са талантливи във всичко и пример за това са гении като Алберт Айнщайн, Мария Склодовска-Кюри и Никола Тесла. Със сигурност техните родители не са хабили време и сили да ги превъзпитават да боравят с дясната ръка и в никакъв случай не са ги наказвали за математическите изчисления, направени с лявата ръка. И няма нищо чудно в това, че тези общопризнати велики учени, освен всичко друго, са можели великолепно да пеят, да пишат стихове или да рисуват.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.