Левичарството оказва влияние на здравето?

Хората, които използват лявата си ръка трябва да имат предвид, че левичарството оказва влияние на здравето

влияние на здравето
Левичарството оказва влияние на здравето?

Аристотел, Леонардо да Винчи, Опра Уинфри, Пол Маккартни, Джъстин Бийбър пишат с лявата ръка. Левичари са били и много президенти на САЩ, включително Бил Клинтън и Барак Обама. Говори се, че превъзходството на лявата ръка над дясната е признак на гениалност. Учени неведнъж са се опитвали да потвърдят хипотезата. Всъщност левичарите са едва 10% от населението на земята, затова изглежда, че сред тях по-често се срещат хора с изключителни способности. Любопитно е, при близнаците явлението е засилено – 21% са левичари или амбидекстри, т.е. служат си еднакво добре и с двете ръце

Не всичко обаче е розово. Изследвания показват, че има връзка между левичарството и много заболявания. То заслужава по-специално внимание при лекарски преглед, тъй като може да се окаже полезна подробност за точност на диагнозата.

Сред пациентите с психически заболявания левичарите се срещат по-често при страдащите от шизофрения отколкото от депресия и други афективни разстройства – делът им достига 40%.

Британски учени твърдят, че след настъпване на менопаузата рискът от рак на млечната жлеза е по-голям при жените левичарки

Затова ако работите предимно с лявата ръка и сред роднините ви е имало случаи на рак на гърдата, получавате още една причина за редовни профилактични прегледи при мамолог.

В друго изследване британски учени установяват, че при левичарите има значително по-висок риск от автоимунни и възпалителни заболявания на червата, например болест на Крон и язвен колит. 21 % от пациентите с възпалителни заболявания на червата са левичари.

Учени от Харвардския университет доказват, че при жените левичарки рискът от множествена склероза е с 62% по-висок в сравнение с останалите.

За щастие днес учителите не принуждават децата левичари да пишат с дясната ръка. Амбидекстрите обаче имат нужда от повече внимание. Причината е, че те възприемат речта по по-различен начин. В резултат при тези деца има по-голяма вероятност от проблеми в обучението, от синдром на дефицит на внимание и хиперактивност.

Данни от проведено наскоро изследване показват, че амбидекстрите по-често се оказват интроверти в сравнение с десниците или левичарите. Левичарството не влияе особено силно върху характера, но „двуръкието“ прави хората по-раними.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.