https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Летните болести могат да се надхитрят

0

Колкото и много да се радваме на слънчевото лято, колкото и забавления да ни носи то, невинаги слънчевите, вод­ните бани и другите летни процедури са полез­ни за нас. Има случаи, в които те могат да ни навредят и да ни разболеят. Във връзка с това, специалисти дават няколко разяснения за на­чините, по които можем да се предпазим от проблеми от подобно естество.

Проблеми с ушите

За проблемите с ушите, което е много болезнено, най-честата причина са бактериите, намиращи се в естествените /природ­ните/ басейни – напри­мер езера, морета, реки.

плажКак да се предпазите: След къпане веднага почиствайте ушните миди с тампони и изсушавайте уши­те със сешоар от 5 до 10 пъти. Това ще ви предпази, понеже бактериите обичат студа и влага­та.

Помощ: Ако все пак възникне някакъв проблем, веднага отидете на лекар, за да не по­лучите сериозно въз­паление на средното ухо!

Сухи, раздразнени очи

Обикновено този проблем възниква под въздействието на озона или вятъ­ра, когато сте на отворен прозорец в движеща се ко­ла или на лодка.

За да го избегнете носе­те винаги очила!

Възпаление на очите

То възниква най-често при къпане с контактни лещи -лесно се замърсяват с бакте­рии.

За да се предпазите почистете лещите основно веднага след къпане. Друг вариант е да използвате специални контактни лещи за еднократна употреба в дните, в които ходите на басейн.

Помощ: При възникнал проблем веднага отидете на лекар!

Слънчево изгаряне

Хората със светла кожа могат да получат слънчево изгаряне само след 10-минутно излагане на слънце.

За да предотвратите това използвайте слънцезащитен крем с фактор 20 преди и по време на излагане на слънце.

Помощ: Ако все пак получите изгаряне, намажете зачервените места с ябъл­ков оцет, който ще изстуди и успокои засегнатите места. Болката и възпаление­то можете да успокоите и ако намажете проблемните области с някол­ко капки 100% натурално ете­рично лавандулово масло.

Възпаление на пикочния мехур

Възможно е да се получи след дълго стоене с мокри бански.

Помощ: Можете да си помогнете като пиете най-малко 2 литра течности на ден. Особено ефикасни са чайове от крушови листа или мечо грозде.

Обилно потене и неприятна миризма

За да го избегнете доколкото е възможно, из­бягвайте алкохола, кафе­то, чая, острите подправки – всичко, което стимулира потенето.

Освен това можете да правите бани с градински чай, които предотвратяват потенето и неприятната миризма. Купете си 500 гр. дъбови кори от аптеката и ги сварете в 4-5 литра во­да за 15 минути. След това прецеде­те и оставете отварата да се охлади. 2 пъти днев­но в продължение на 20 минути къпете краката си в този разтвор.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.