https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да се предпазите от опасните летни болести?

0

За да се предпазите от типичните летни болести, е необходимо да спазвате основните правила

летни-болести
Как да се предпазите от опасните летни болести?

Винаги измивайте ръцете си след тоалетна, преди хранене и веднага след като се приберете у дома особено ако сте ползвали обществения транспорт или сте посещавали медицинско заведение.

Внимавайте с храната, която купувате. Летният сезон предполага много по-къси срокове за годност на повечето продукти. Пазарувайте единствено от павилиони и магазини, които държат храната в хладилник. Когато е изложена на открито в горещо време, само няколко часа са нужни, за да се напълни с бактерии. Най-нетрайни са кремовете, рибата, месото
и приготвените с яйца ястия. Ако искате да хапнете яйца, трябва да са твърдо сварени. Това гарантира, че при наличие на салмонели бактериите ще загинат от високите температури. Избягвайте застройките на супи, заливки на мусаки, огретени и всякакви други ястия, при които яйцата не преминават през по-продължителна термична обработка. Висок риск крият кремовете „Карамел“ и „Брюле„, тъй като при приготвянето им яйцата също не се обработват на високи градуси. Внимавайте с тортите и сладкишите, съдържащи яйчен крем.

Мийте плодовете и зеленчуците много старателно под течаща вода. Готвените ястия не оставяйте извън хладилника, защото в тях бързо започват да се развиват опасни микроорганизми. Ако носите храна на плажа, ползвайте хладилна чанта. Щом нямате, не отлагайте дълго хапването. Неизяденото по-добре изхвърлете.

Избягвайте къпането в големи водоеми особено когато водата е застояла – по този начин често настъпва заразяване. В разгара на топлия сезон трябва да сведете до минимум опасността от евентуално поглъщане на замърсена вода.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.