https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Трудно помня, лесно се разконцентрирам – защо?

0

Съвременният човек борави с модерни технологии, които много улесняват работата му, затова се очаква от него да върши всичко бързо, лесно и качествено

lesno
В повечето случаи успява, но понякога губи концентрация, минава на автопилот и лошите резултати не закъсняват, и онова, което трябва да е лесно, понякога е невъзможно. Лекарите споделят, че от слаба или неточна памет, както и от трудности при съсредоточаване на вниманието се оплакват много хора – от ученици до мъже и жени в третата възраст. Тези проблеми не крият опасности за здравето, но действат потискащо и понижават самочувствието.

Много и различни са причините за отслабването на паметта и концентрацията. Една от тях е възрастта. Нормално е с напредване на годините клетките в мозъка, както всички други в организма, да започнат да губят от капацитета си. По-младите хора, които водят активен начин на живот, могат да търсят причината в редовното недоспиване, водещо до преумора и затормозяване на мозъка в обработването на информация.

За да се радваме на бърз ум й услужлива памет, за да помним лесно, трябва системно да тренираме сивото си вещество, съветват специалистите. Продължителното му бездействие, извършването на монотонни и повтарящи се действия без ангажиране на мисълта водят до постепенното закърняване на съществуващите невронни връзки. Честата употреба на алкохол или наркотични вещества също вредят на мозъка, причиняват разсеяност, затруднения; в запомнянето и възпроизвеждането на информация. Подобен ефект може да има и продължителният прием на някои медикаменти. В много случаи депресията върви ръка за ръка с чувството за тревожност и тогава концентрацията става почти невъзможна.

Британски учени от Единбургския университет откриват, че специфичният ген аполипопротеин, свързан с познавателните способности,
е виновен за пониженото качество на някои мозъчни функции. Хората с такова генно наследство са по-предразположенй към влошаване на паметта.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.