Лесна уморяемост – на какво се дължи и как ни вреди?

Защо настъпва състоянието, което наричаме лесна уморяемост? Причините са много. Тук ще разгледаме само най-важните от тях

лесна уморяемост
Лесна уморяемост – на какво се дължи и как ни вреди?

Всеки знае какво е да се изморяваш лесно, всеки го е изпитвал. Някои по-често, други по-рядко. Понижената работоспособност и липсата на форма се получават при въздействието на комплексни фактори. Това са натрупване на отпадни продукти от обмяната на веществата в нервните и мускулните клетки, свръхстимулация, изчерпване и др. Ето някои от най-честите причини да се уморявате лесно.

Пролетна умора

Това е състояние, сходно с клиничната депресия и срив на имунитета. Дължи се на свръхстимулирането му през зимата. Основна роля за това имат студът и зимните вируси. Някои свързват пролетната умора с промяна в хомеостазата на хормоните през новия сезон. Тя изчезва от само себе си за няколко седмици.

Менопауза

При нея има нарушение на съня и болки по тялото. Това води до лесна уморяемост и потиснато настроение. Засяга предимно жени на средна възраст. Лечението е с антидепресанти. Възстановяването на съня води до подобряване.

Настинки

Простуда, остра вирусна инфекция на горните дихателни пътища или на стомашно-чревния тракт могат да причинят лена уморяемост. Мнозина карат подобни състояния на крак. Така обаче се удължава боледуването. Понякога първите симптоми са понижената концентрация, загубата на апетит и лесната умора. След тях настъпват и останалите характерни признаци като висока температура и болки в мускулите и ставите. Лечението е с чай, витамини и противовъзпалителни лекарства.

Депресия

Стресът от емоционална, професионална и всякаква друга претовареност води до болки в гърба, по цялото тяло и лесна умора. Обяснението е, че в моменти на тревожност мускулите се напрягат, физическата преумора води до забавяне на умствените процеси, затруднена концентрация и главоболие. Почивката и добрият сън помагат.

Депресивното разстройство протича със загуба на интерес, липса на настроение, лоши мисли, идеи за самоубийство. Началото може да се представи с понижена способност за концентрация, както и лесна уморяемост. Човек не може да върши същите неща, както преди. Това влошава самочувствието му. И така се развива порочен кръг. Лечението е с антидепресанти. Осъществява се от психиатри.

Недохранване

Лишаването на организма от важни хранителни съставки може да наруши метаболизма в мозъка. Лесна уморяемост настъпва при дефицит на витамините В, С, А, фолиева киселина, лантотенова киселина и други вещества в месото и цитрусовите плодове. Хранете се балансирано. Строгите диети могат да доведат до сериозни проблеми – анемия, камъни в бъбреците.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.