Лекува ли се хепатит С?

Коварството на хепатит С е в това, че симптоматиката на острата фаза често е размита и се пренебрегва. В 80% от случаите на зараза болестта преминава в хронична форма. Много от хората с вируса на хепатит С не подозират този факт и диагностицирането става случайно.

hepa5Заболяването може да протича дълго време без външни признаци, което означава липса на адекватни медицински грижи. Нелекуваният хепатит С обаче води до тежки усложнения, до прогресиране на процесите в черния дроб към цироза или злокачествени изменения. Засягат се и други органи.

Препоръките на лекарите са еднопосочни: консултация с терапевт, ако са налице някои от класическите хепатитни признаци в комбинация с навици и обичайни действия на пациента (кръвопреливане, специфични сексуални контакти, приемане на наркотици). Още един съвет: възползвайте се от кампаниите за ранна диагностика на хепатит С и си направете тест, ако имате съмнения за здравето си.

Лечение от хепатит С има! То е индивидуално за всеки пациент и зависи от общото му състояние, фазата на болестта, възрастта, други заболявания и т.н. Разработена е комплексна методика за диагностициране, при което е възможно да се вземе най-доброто решение за лечението на даден човек. Акцентът в лечебните планове при острия хепатит С е върху поддържащата терапия: постелен режим при балансирано хранене, задължителна диета в продължение на 6 месеца, прием на много течности, витамини и хепатопротектори. Много важно е успешното лечение преди заболяването да се хронифицира!

Хроничният хепатит С се счита за сериозен, но не и непреодолим медицински проблем. Успешно лечение се провежда с противовирусни лекарства, които блокират размножаването на вирусите и активират имунната система на организма. Разчита се на препаратите с интерферон алфа 2б и на медикамента рибавирин. Каква точно терапия ще назначат специалистите, зависи от конкретния случай.

Лечението е продължително и изисква от пациента стриктно спазване на указанията за режим, диета и редовен прием на лекарства в избраната от медиците форма. Колкото по-рано започне лечението – толкова по-големи са шансовете на заразения да оздравее.

Най-доброто лечение, както е прието да се казва, всъщност е…профилактиката. По-добре да научите от профилактично изследване, че имате проблем – макар да се чувствате в отлично здраве – отколкото да ви изненадат с лошата новина, когато вече е късно. Толкова късно, че дори и трансплантацията на черен дроб не може да ви спаси.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.