3 храни със силата на лекарство за черния дроб

И нека храната бъде вашето лекарство – това с пълна сила важи и за черния дроб, както и за неговото лечение

Лекарство за черния дроб може да бъде храната. Днес ние ще ви дадем три примера за това.

лекарство
3 храни със силата на лекарство за черния дроб

Кафе за здравето на черния дроб

Кафето е естествен антиоксидант. През последните години все повече и повече изследвания показват, че тази напитка е полезна за черния дроб. Пиенето на 2-3 чаши кафе на ден може да намали риска от рак на черния дроб и алкохолен хепатит. Кафето подобрява производството на чернодробни ензими. Вече съществуват доказателства, че 2 чаши кафе на ден могат да намалят нивото на мазнини в черния дроб.

Въпреки това, тези хипотези се нуждаят от допълнително проучване, и лекарите избягват да правят конкретни препоръки.

Витамин Е и влиянието му върху черния дроб

Този полезен витамин можем да открием в орехите, бадемите, фъстъците, слънчогледовото масло, както и в повечето плодове и зеленчуци. Най-много го има в броколито и кивито. Някои изследвания показват, че консумирането на храни, богати на витамин Е подобрява състоянието на черния дроб.

Други изследвания показват, че високите дози витамин Е намаляват риска от възпаление на черния дроб. Специалистите са на мнение, че капсулите витамин Е имат обратен резултат.

Израелските лекари съветват да не се вземат високи дози на витамин Е, особено при диабет и цироза.

Омега-3 и мастна дистрофия на черния дроб

Тази забележителна мастна киселина е много полезна за сърцето. В допълнение, тя потиска възпалителните процеси в организма. Европейският конгрес на хепатолозите, който се проведе през миналата година откри друга функция на омега-3 мастните киселини. Изследванията показват, че дневната доза от 3 г от киселината през годината намалява количеството на мазнини в черния дроб. Тези данни са в съответствие с предишни изследвания, които доказват, че дори 1 грам рибено масло на ден подобрява състоянието на черния дроб при наличието на стеатоза.

Омега-3 е най-добре се набавят от  риба – сьомга, риба тон, сардини, хек. Препоръчително е да се използват тези риби поне 2 пъти седмично.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.