Лекарствата за понижаване на холестерола причиняват диабет и напълняване

Лекарствата за понижаване на холестерола не са съвсем безопасни

холестерол
Лекарствата за понижаване на холестерола причиняват диабет и напълняване

Може да се окаже, че лекарствата за понижаване на холестерола лекуват едно, а развалят 100, както казват старите хора. Статините, които се съдържат в повечето лекарства за понижаване на холестерола водят до увеличено тегло и увеличаване на кръвната захар, като по този начин предизвикват неприятни заболявания, като диабет например. Въпреки това, за някои специалисти „предимствата“ на статините надвишават всички „против“, пише The Telegraph. Негативите са идентифицирани след генетичен анализ на данните от около 220 000 души и други 130 000 души, които са участвали в подобно проучване по-рано.За 4 години риска от диабет тип 2, при пациентите, приемащи статини се е увеличил с 12%.

Статините работят чрез намаляване ефективността на чернодробния ензим. Като резултат, чернодробните клетки улавят повече от липопротеините с ниска плътност (холестерол) от кръвния поток. Холестеролът се превръща в жлъчни киселини и соли, получени по естествен път. Учените са установили общи варианти в гена, кодиращ същия чернодробен ензим. И тези варианти са свързани с намален холестерол. Но като странични ефекти се наблюдават по-голям риск от наддаване на тегло и развитието на диабет тип 2.

Според настоящите насоки, статини трябва да се вземат от хора с 10% и по-голям риск от сърдечни заболявания. Те също така са показни за хора, които са прекарали инфаркт или инсулт. Статините са предназначени за предотвратяване на повтарящи се епизоди. Според експерти, негативните ефекти на статините по отношение на тегло и риска от диабет е възможно да изравни чрез правилно хранене и активен начин на живот.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.