Лекарски съвет: музика – 1 час на ден и не много силно

Слушането на музика със слушалки може да е опасно за вашето здраве

 

музика
Лекарски съвет: музика – 1 час на ден и не много силно

 

Лекарите съветват хората да не слушат силна музика повече от един час на ден. Ако може да се носят слушалки за слушане на музика пак не повече от 2-3 часа. В противен случай, те поемат риска за загуба на слуха, съобщава The Daily Mail. Според статистиката на Световната здравна организация, милиарди са младите хора, които са изложени на риск от загуба на слуха поради прекалено силна музика. ООН дава следните данни: почти 50% от хората на възраст 12-35 години слушат музика силно от телефон или някакво друго подобно устройство. Около 40% от юноши и млади хора страдат от силна музика в клубовете, баровете и по време на спортни дейности.

В същото време, ако звукът е над 85 децибела, а човек слуша тази музика 8 часа или ако той слуша до 15 минути музика по обем, превишаващ 100 децибела, това е реален шанс да загубят слуха си. Съвременният човек може да понесе до 136 децибела, като всекидневно голяма част от музиката, която се слуша, е около 105 децибела. Клубовете и барове измъчват суха с музика, която е 104-112 децибела. при представления на живо, концерти на популярни групи и така нататък, тези цифри скачат още повече.

Дори краткото излагане на силен шум води до временна загуба на слуха и шум в ушите, а в дългосрочен – до необратими последици. Също така трябва да внимават за силни звуци диабетиците и пушачите. Има и генетичен риск от загуба на слуха. Във всеки случай, лекарите препоръчват да се използват качествени слушалки, които по възможност да не се пъхат в ушите, както и да не се слуша много силно музика. Необходимо е да се организира и почивка от музика и силни шумове, като същевременно се намалява общото използване на плейъра.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.