Лекари: Понякога разходките не укрепват, а подкопават здравето

Лекари препоръчват на всеки да ходи. Движението е здраве, казват те. И ние много добре знаем това. Затова се стараем да ходим всеки ден

лекари
Обаче замърсеният въздух неутрализира положителния ефект, който може да се получи от разходките, предупреждават служителите на Imperial College, Лондон. Както съобщава РИА Новости , британски учени стигнаха до това заключение след анализ на данните за 119 души на възраст над 60 години.

40 души нямаха здравословни проблеми, 40 страдаха от ХОББ и 39 от исхемична болест на сърцето. Хората бяха разделени на две групи, като лекари и специалисти всеки ден им даваха различни задачи. Първата група трябвало да ходи по Хайд Парк, а втората – по оживената улица Оксфорд. Експериментът продължил от 3 до 8 седмици.

Бяха взети предвид нивата на замърсяване на въздуха и показателите за здравето на участниците след всяка разходка. Оказа се, че след като се разхождахме покрай Хайд Парк при здрави хора, жизненият капацитет на белите дробове и артериалната скованост значително се увеличила. Това е показател, свързан с развитието на сърдечно-съдовите заболявания. След една разходка в Оксфорд Стрийт, първият от тези показатели почти не нарасна, а вторият – спаднал.

Въпреки това, при участниците с ХОББ и коронарна болест на сърцето жизненият капацитет на белите дробове се е увеличил незначително и в двата случая. След като се разхождаха по натоварена улица, били забелязани и други здравни маркери. Например, сърцето, без използване на фармакологична подкрепа, повишило артериалната скованост. Учените подчертават, че тези заключения са от значение не само за възрастните хора, но и за представители на други групи.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.