Ледените камери не лекуват, а облекчават симптоми

Ледените камери са сравнително нов метод за лечение и подмладяване. Оказа се, че не са чак толкова ефективни,
колкото се твърди


Краткият престои в камери с температури по-ниски от рекордните за най-студените места на Земята е сравнително нова мода. Претендира, че има ефект при кожни проблеми, болка, възпаления, травми, депресия. Твърди се дори, че подмладява. Процедурата е екстремна форма на криотерапията, която е отдавна познат и прилаган метод в реахабилитационната медицина.

Въпреки по-широкото използване на ледените сауни от 10-ина години проучванията за ефекта от тях и безопасността са все още малко.

Студът се използва терапевтично в продължение на хилядолетия – споменава се още в произведенията на бащата на медицината Хипократ. Заканителните

Ледените компреси са обичайна първа помощ при натъртване и за избягване на синини и отоци. През 80-те години на миналия век японският ревматолог д-р Тоширо Ямаучи е първият, който опитва да контролира ревматоиден артрит с кратки охлаждания на тялото на минус 175 градуса. Оттогава варианти на екстремна криотерапия се използват за обезболяване на травми, при фибромиалгия, екзема, псориазис, синдром на неспокойните крака, за подобряване на имунитета, за добър сън, за отслабване.

Времетраенето е от 1 до 3 минути в зависимост от температурата и конкретния човек. Целта е повърхността на кожата да се охлади шоково, но да не се стигне до намаляване на топлината на вътрешните органи. Убийственият студ и мощното активизиране на кръвообращението след това стимулират производството на две групи хормони в тялото. Едните неутрализират микро-възпаленията и укрепват
усещане за щастие, тонизират и подмладяват. В миналото за целта са използвани ледени вани, но сухият студ според привъжениците на криотерапията е по-приятен, ако тази дума изобщо е уместна.

Единичните проучвания за ефекта от хладилните камери в повечето случаи намират положителни ефекти, но пораждат и дискусии

На първо място се изтъква, че в досегашните изследвания са включени малко пациенти, което може да изкривява резултата. Въз основа на ограничените данни не е възможно да се прецени дали криотерапията на цялото тяло е ефективна в дългосрочен план и описани ли са всички странични ефекти.

При температури доста под минус 100 градуса теоретично вероятни са най-малкото зачервяване и сърбеж по кожата. При по-чувствителни хора или предразположени към бърза загуба на телесна температура може да се причини хипотермия – преохлаждане, виене на свят, затруднено дишане, повишаване на кръвното.

Скептиците и по-предпазливите изтъкват, че повечето симптоми, за които се твърди, че се подобряват в ледените камери, може да се повлияят и чрез много по-евтините и безопасни студени водни бани.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.