Лечението на острия гастрит е бързо, но пораженията остават!

При лечението на острия гастрит трябва да се има предвид, че всякакви импровизации не са за предпочитане. Най-добре е лекар да назначи лечението

острия гастрит
Острият гастрит си отива за 5-7 дни при адекватно лечение, но стомашната лигавица се връща към нормалното си състояние много по-късно.

Без терапия заболяването става хронично. В такава фаза стомашната лигавица се засяга все по-дълбоко и на голяма площ. В резултат на възпаленията започва свръхрастеж на съединителна тъкан, която замества нормалните клетки. Тя затруднява производството на стомашен сок. Стига се до чести кризи.

При обостряне на хроничния гастрит човек чувства дискомфорт и тежест в горната част на корема, гадене след хранене. Винаги има и киселини. Теса резултат на нарушено затваряне на естествения клапан, който служи за преграда между хранопровода и стомаха. Полусмляна храна и стомашна киселина се връщат към хранопровода и водят до парене. То е само част от проблема – киселината уврежда хранопровода.

Много често причината за гастрит е грешният начин на хранене. Сухоежбина или набързо хвърлени в стомаха несдъвкани хапки механично увреждат лигавицата му. Прекалено гореща или твърде студена храна нанася термични поражения. Пикантното – люто и/или много солено, разяжда лигавицата подобно на силни химикали. Храните трябва да се приема на малки порции, но често (5 пъти дневно) и да се избягват мазно, кисело, солено, газирано. Препоръчително е да се спрат цигарите и алкохола.

Рядка в миналото, но зачестяваща днес е една особена форма на стомашното заболяване – автоимунен гастрит. При нея имунната система сеюбърква и вместо да работи срещу бактериите, атакува лигавицата на стомаха. Когато са изключени други причини за заболяването, се назначават изследвания за антитела, които доказват диагнозата.

Всички форми на гастрит трябва да се лекуват, защото с времето заболяването засяга и други органи. Поради неприятните симптоми хората се хранят малко и се увеличава рискът от витаминен и минерален дефицит, стига се до лесна уморяемост, анемия, падане на косата, чупливи нокти, кожни проблеми. Страда и нервната система – най-честите прояви са безсъние, кошмари, раздразнителност, депресия.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.