https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Лечение с билки или с лекарства – какво да изберем?

0
лечение с билки или с лекарсва

Лечение с билки е метод за справяне с различни заболявания, използван още в от Древността. И днес действието му е неоспоримо и високо ценено.

В тази статия ще откриете информация за:
-положителните и отрицателни страни на лечението с лекарства;
-плюсовете и минусите на фитотерапията (билколечение);
– хипертония – лечение с лекарсвени средства и с билки, съпоставка.

Колко често ни се е случвало, посещавайки лекар , след поставяне на диагнозата, той да ни назначи лечение с билки? Отговорът е или никога, или много,много рядко.  Ако по някаква случайност докторът спомене лечебни растения, то те ще бъдат между другото, между редовете на дългия списък с лекарства.

Да, лекарствата са създадени, за да лекуват – това ни внушават фармацевтичните компании, подкрепяни от лекарите. Толкова сме свикнали с тази теза, че вече рядко я подлагаме на съмнение. А може би трябва да се замислим повече! Още повече, че съществува и алтернативно лечение – с билки. За никого не е тайна, че потушавайки дадено заболяване, средствата от аптеката не рядко могат да станат предоставка за поява на нова болест.

лечение с лекарства
Медиците препоръчват лекарства, но това не е единственото решение.

От друга страна пък лекарствата се създават от безупречни специалисти биолози и химици след дълги проучвания за конкретни заболявания,  за реакциите и промените в организма, провеждат се тествания… Сякаш целият процес е строго контролиран и води до желани резултати.  И наистина е така. Няма и как да отречем, че само благодарение на химично произведените медикаменти не малко заболявания биват излекувани, а при други – симптомите се потушават.

И сега – кръстопът. Кое да изберем – лечение с билки или с лекарства? За да вземем правилното решение, нека се запознаем в дълбочина и с единия, и с другия вариант.

Лечение с медикаменти

Преимущества на лекарствата

Ползите от приема на лекарства не са една и две. Най-важната сред тях е, че бързо отстраняват симптомите, като едновременно с това се борят със самата болест. Разбира се, има диагнози, които не могат бъдат предотвратени и в такива случаи медикаментите единствено успокояват общото състояние, но и това само по себе си не е никак малко!
Друг плюс на лекарствата е, че са ни помощници в превенцията на заболяванията. Не малко медикаменти са създадени именно с целта да подсилят организма ни и да го направят по-устойчив към заболявания. Към тази група спадат и различните мултивитамини, хранителните добавки. Интересен е фактът, че продължителното приемане на аспирин значително намалява риска от рак, сърдечен удар и инсулт при хора на възраст между 50 и 65 години. Твърдението е изказано след проучване на лондонския университет Queen Mary и си струва да му се доверим. Към лекарствата за превенция се включват и ваксините. Понякога те могат да бъдат животоспасяващи и затова ползата им няма как да бъде оспорена.

Лекарствата имат своите плюсове.
Лекарствата имат своите плюсове.

Сред причините за избора ни да се лекуваме с медикаменти се откроява една, която добавя положителен аспект. Още преди да започнем приема на което и да е лекарство, ние сме наясно какво можем да очакваме и в какви срокове.  Пълната информация получаваме лесно след разговор с лекар или фармацевт и след това можем  да преценим до колко да се доверим на химично създадения лек.

Недостатъци на лекарствата

Главната причина, поради която трябва да избягваме да приемаме лекарствени медикаменти, е, че всички от тях вредят на организма. Да, не само помагат!
Създадените в лаборатории препарати оставят токсична следа в огранизма ни, дори след преустановавяне на използването им. В резултат, тялото ни се опитва да се пречисти от вредните химикали, като най-много от това страда черният дроб.
Не са малко лекарствата (например болкоуспокояващите  и психотропните), към които развиваме зависимост. Да, те се изписват със специални рецепти и приемането им е контролирано от лекар, но опасността не намалява.
Сред средствата от аптеката има и такива, които правят огранизма ни „мързелив“. Обяснението е, че  някои лекарства са толкова агресивни, че веднага след започване на леченито са видими резултати, но тялото ни се осланя изцяло на чуждите помощници и спира да се бори само. Практически така става невъзможно преустановяването на лечението и приемът на медикаментите е до живот. Конкретен пример са лекарствата срещу високо кръвно налягане.
Цената е болна тема, но няма как да бъде пропусната. Колкото по-ефективен е някой химичен цяр, колкото по-опасна болест лекува, толкова повече струва. Маркетингови трикове – разбираемо, но донякъде.  Колко много са хората, които остават без лечение и без надежда, само заради това, че не могат да си позволят сумата за закупуване на медикаментите!
Страничните ефекти – всички лекарства ги имат.  Различна е честотата, с която се проявяват при различните пациенти, а на всички листовки пише, че е много малък процентът на възможността да последват нежелани реакции. Но… как можем да знаем, че точно ние няма да попаднем в иначе „малкия процент“?! Не е за пренебрегване този недостатък, защото страничните ефекти водят до усложнения,  а те могат да са с фатален край, ако не им се обърне внимание.

Лечение с билки (фитотерапия)

Ползи от фитотерапията

bilki
Фитотерапията е не само алтернативен, но и по-добър начин за лечение.

На първо място билките са изключително полезни, те не ни вредят. Липсата на химически добити вещества не само не застрашава организма ни, но и го подхранва с полезни витамини и минерали.
Лечебните растения са широкообхватни. Почти няма природен лек, които да е полезен само за един орган и да предотвратява само едно заболяване. Така например, ако пием отвара от коприва при ревматизъм, то освен, че ще се облекчат симптомите,  организмът ни става неподатлив към кожни заболявания, подагра, болести на черния дроб и дихателните пътища.
За разлика от лечението с лекарства, билките могат да се комбинират. Едновременното действие на две или повече от тях няма да доведе до нежелани и опасни реакции, а напротив – ще осигури на организма по-голяма защита от заболявания.
Сумата, срещу която можем да си набавим необходимите лечебни растения, е в пъти по-ниска от цената на лекарствените медикаменти.  Ако пък познаваме билките, можем и сами да ги събираме, като това не струва нищо и в същото време си подаряваме чудесна разходка сред природата.
Лечението с билки не изисква пряко наблюдение от лекар .

Недостатъци на фитотерапията
Най-важно е тук да споменем, че всеки курс на лечение с билки трябва да бъде с внимателно преценена продължителност. След него задължително трябва да има период на почивка и едва след това евентуално може  да се поднови приема на природните лекове.
Резултатът от което и да е лечение с билки, не е толкова бърз, колкото с лекарствата. Да, със сигурност положителен ефект ще има, но понякога е необходимо време за натрупване на благотворните вещества в организма. Ето защо не е удачно билките да са единствена алтернатива при опасни и остри заболявания.

Конкретен класически пример ще ни помогне да преценим правилно кой вариант е по-добър – лечение с билки или с лекартсва. Ето го и него:

Хипертония
От „високо кръвно“ страда много голяма част от населението. Лекарите съветват за здравословен начин на живот и непременно изписват рецепта с медикаменти за регулиране на артериалното налягане. Дали лекарството ще е Небилет, Моксогамма, Валтензин и др, или ще са комбинирани няколко – ефектът няма да закъснее. Проблемът е, както споменахме по-горе, че лечението с подобни средства не може да бъде прекъснато. Като всички хапчета, и тези за кръвно налягане крият опасности. Вследствие на приема им може да последват подуване на черния дроб, мускулна слабост, изтръпване на крайниците, намален пулс, безсъние, подуване на езика, затруднено преглъщане,  намалена бъбречна функция и още,  и още….

високо кръвно налягане
Хипертонията се повиява чудесно от билки.

Съвсем различно в случай на хипертония би било лечение с билки. Противопоказания няма, няма странични ефекти, няма негативни аспекти. За понижаване на артериалното налягане спокойно можем да пием отвара от листа на черница или пък от глог, шипка и чубрица.  Друг вариант е преди хранене да сдъвкваме по едно листо от здравец или калофер. Важно при това лечение с билки е не само, че курсът не е до живот, ами е задължително да бъде прекратен след нормализиране на кръвното налягане.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.