https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Лечение на стрес – екотерапия, лечение с билки, допълнителни алтернативни методи

0

За лечение на стрес е най-добре да използвате натурални средства и методи от природната аптека

lechenie na stres

При лечение на стрес огромно влияние играе и времето, както и начина, по който реагирате на стресорите.

Стресът е коварно заболяване, враг, който се преструва на ваш приятел. Ето защо трябва да знаете всичко лечение на стреса, както и за прервенцията на това не особено приятно състояние.

Модерният живот е пълен с разочарования, срокове и изисквания. За много хора, стресът е толкова често срещано състояние, че това заболяване се е превърнало едва ли не в начин на живот.

Стресът не винаги е нещо лошо, все пак. От друга страна, когато е в рамките на зоната на комфорт, стресът може да ви помогне да се справите с някои по-трудни житейски ситуации, и дори да ви спаси живота. Но когато стресиращото състояние стане хронично, то може да увреди вашето здраве, настроение, взаимоотношения и качеството на живот.

Какво е стрес?

Стресът е начин, чрез който нашето тяло отговаря на заплахите, проблемите и ситуациите, на които сме изложени по време на нашия живот. Когато се почувства застрашена, вашата нервна система реагира чрез освобождаване на стресови хормони, включително адреналин и кортизол, които мотивират тялото за спешни действия. Сърцето бие по-бързо, мускулите се стягат, повишава се кръвното налягане, дишането се учестява, а сетивата стават по-отчетливи. Тези физически промени увеличават вашата сила и издръжливост, бързината и времето за реакция, и засилват фокуса върху събитията и върху онова, което се случва около вас.

Това състояние е известно като „борба или бягство“. Това е и един вид стрес- отговор на нашия организъм и е неговия начин за защита. Когато работи правилно, стресът ви помага да останете фокусирани и енергични. В извънредни ситуации, може да ви даде допълнителни сили, за да се защитите, например, или да ви стимулира да ударите спирачките, за да се избегне опасен и животозастрашаващ инцидент.

Стресът също така може да ви помогне да посрещнете по-подготвени различни житейски предизвикателства. Той е това, което ви държи на крака по време на презентация, изостря концентрацията, когато се опитвате да нанесете победния или наказателен удар, или ви кара да учите за изпит, когато искате по-скоро да се излегнете и да гледате телевизия.

Но извън зоната на комфорт, стресът престава да бъде полезен и може да причини големи щети на вашия ум и тяло.

Признаци и симптоми на стрес от претоварване

stres ot pretovarvane

Това са някои от най-често срещаните предупредителни признаци и симптоми на хроничния стрес. Колкото повече признаци и симптоми забележите в себе си, толкова по-вероятно е след време да влошите сериозно здравето си.

Когнитивни симптоми:

– проблеми с паметта
– неспособност да се концентрирате
– лоша преценка
– негативна оценка на живота
– тревожни мисли
– постоянна и често безпричинна тревога

Емоционални симптоми

– раздразнителност
– възбуда, неспособност да се отпуснете
– постоянно се чувствате претоварени
– усещане за самота и изолация
– депресия или усещане за цялостно нещастие

Физически симптоми

– болки и страдания
– диария или запек
– гадене, виене на свят
– болка в гърдите, учестено сърцебиене
– загуба на сексуално влечение
– чести настинки

Симптоми на поведението

– нарушения в храненето,
– спите или твърде много, или прекалено малко
– изолирате себе си от околните
– отлагане или пренебрегване на отговорностите
– използването на алкохол, цигари, или лекарства, за да се отпуснете
– нервни навици (например гризене на ноктите или безпричинни нервни тикове)

Имайте предвид, че тези признаци и симптоми на стрес от претоварване могат да бъдат причинени от други психологически или медицински проблеми. Ако имате някой или няколко от предупредителните признаци на стрес, това е важно, защото непременно трябва да отидете на лекар, който да определи дали вашите симптоми са свързани със стреса.

Превенция на стреса

stres pevencia

Както казахме в началото, стресът е неизбежна реалност на живота в съвременния свят. Вие не може да го победите напълно, но не можете и да живеете без него. Целта на превенцията и управлението на стреса е да не живеете живота си съвсем без никакъв стрес, а да станете устойчиви към него.

Ето няколко предложения за предотвратяване на стреса:

Идентифициране на вашите стресори

Понякога идентифицирането на стресорите е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. В повечето случаи те са доста очевидни: лоша връзка, лоша работна среда или здравни проблеми, например. В други случаи, намиране на първопричините за вашата тревожност и стрес може да е по-голямо предизвикателство.

Дръжте ежедневно дневник и записвайте, когато нещо или някой ви причинява излишен стрес или безпокойство. Дали това е конкретен човек или място? Кога се чувствате „на ръба“ и по кое време на деня? Когато започнете да различавате моделите, вие ще бъдете в състояние да признаете и да победите онова, което увеличава стреса, и ще можете по-добре да планирате начини, чрез които да го избягвате.

Избягвайте вашите контролирани стресори

Ако знаете, че пазаруването на хранителни продукти в понеделник вечер ще ви разтърси или изнерви, не го правете. Променете деня или мястото, или изпратете някой друг да напазарува. Можете да промените ежедневието си много по-бързо, отколкото можете да промените броя на хората, които пазаруват в понеделник с вас.

Включете и други хора

Не се изолирайте! Колкото и да е трудно, опитайте се да бъдете сред хора, когато сте стресирани.

Бъдете активни!

Разхождайте се, а ако не искате да спортувате – излизайте сред природата, дори и сами. Съзерцавайте небето или клоните на дърветата. Редовните упражнения подобряват настроението и естествено намаляват симптомите на тревожност и стрес. Това ви дава така необходимия тласък на увереност и ще ви помогне да се съпротивлявате на стреса в бъдеще. Физическата активност също така може да ви помогне да спите по-добре. Цел – 30 минути упражнения всеки ден.

Лечение на стрес

stres lechenie

Стресът не е медицинска диагноза, така че няма специфично лечение за това състояние. Въпреки това, ако ви е много трудно да се справяте с нещата, които се случват в живота ви и наблюдавате много от признаците на стрес, за които стана дума в началото на статията, има лечения, които биха могли да ви помогнат. Те включват:

– терапия чрез говорене
– лечение с билки
– екотерапия
– допълнителни и алтернативни терапии

Терапия чрез говорене

Разговорът с обучен специалист може да ви помогне да се научите да се справяте със стреса и да сте по-наясно с вашите собствени мисли и чувства. Пример за лечение чрез говорене е когнитивната поведенческа терапия (КПТ) , която ви помага да разберете вашите мисловни модели.

Лечение

Усещането за стрес е реакция на нещата, които се случват в живота ви. Те не са проблем на психичното здраве, така че няма специфично лечение за стреса.

Въпреки това, има различни лекарства на разположение, които могат да помогнат да се намали или да се управляват някои от признаците на стрес .

Например, вашият лекар може да предложи да взимате:

– хапчета за сън или леки транквилизатори, ако имате проблеми със съня
– антидепресанти , ако изпитвате депресия или тревожност
– лекарства за лечение на физическите симптоми на стреса, като например синдром на раздразнените черва, или високо кръвно налягане

Лечение с билки

Най-добрата терапия за стреса е лечението с билки. То осигурява сигурност и спокойствие, действа балансирано и почти няма странични ефекти, за разлика от антидепресантите.

stresovital

На пазара има различни препарати и билкови смеси за лечение и превенция на стреса. Най-добрият избор сред морето от изобилие, който вие трябва да направите, са капките Стресовитал. Капките Стресовитал ще ви помогнат не само да се справите със стреса, но ще предотвратят усложнения като последвали нервни разстройства, депресия и нарушения на съня. Благодарение на капките Стресовитал вие ще заспивате по-лесно вечер и ще се събуждате доста по-освежени.

Капките Стресовитал са изцяло натурален продукт и представляват букет от билки, който ще се погрижи за вашето целодневно спокойствие.

Освен това, капките Стресовитал се приемат много лесно, разтворени само в малко вода, като по този начин ви спестяват време да търсите подходяща рецепта, а след това и да си набавите билки, които да варите, прецеждате и така нататък – целият този процес вие може да носите лесно в дамската чанта, или жабката на колата, или където ви е удобно.

Екотерапия

Екотерапията е начин за подобряване на вашето благосъстоянието и самочувствието, като прекарате повече време сред природата. Това може да включва физически упражнения край зелени площи или участвате в различни проекти, като градинарство например.

Допълнителни и алтернативни терапии

Можете да изберете някои алтернативни терапии, които ще ви помагнат да управлявате чувства на стрес. Те могат да включват:

– акупунктура
– ароматерапия
– масаж
– традиционна китайска медицина
– спа процедури

Съвети за намаляване на стреса чрез диета

По време на стрес се постарайте да ядете често и по малко.

Това подобри метаболизма ви и ще сведе до минимум пиковете и спадовете в нивата на енергия. Задължително закусвайте, дори и да не ви се хапва нищо, дори и да нямате време. Изберете плодове или плодов сок, филийка пълнозърнест хляб и извара, както и някакъв зеленчук, като домат, краставица или чушка.

Изключете захарта под каквато и да е форма от вашето меню, както и кофеина, никотина и алкохола.

Колкото по-често и по малко хапвате – толкова по-добре. Колкото по-малко преработена е вашата храна, толкова по-свежи, релкасирани и ведри ще се чувствате.

 

Капките Стресовитал помагат за нормалното функциониране на нервната система. Подходящи са при състояния на панически атаки, стрес, леки депресии, безсъние, апатия и други. Дозировката е за 30 дни. Взимат се два пъти на ден по 30 капки дневно. Капките се разтварят във вода или друга течност. Поръчайте СЕГА! Цена на една доза – 39 лв. При поръчка на две дози цената е 73, спестявате 10 лв. ДОСТАВКАТА Е БЕЗПЛАТНА. За информация и поръчки 02/850 21 76 , 0887/599 268 или на имейл stresovital@gmail.com www.stresovital.com

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.