Лечение на рак с противопаразитно лекарство?

Лечение на рак – американски учени са открили, че клас от лекарства, използвани за лечение на паразитни инфекции като малария, могат да помогнат при лечението на рак

Лечение на рак – една трудна, но не и невъзможна задача!

лекарство за рак

Според проучване, публикувано в списание Nucleic Acids Research, незначителни изменения в структурата на молекулата фурамидин могат да доведат до появата на способност молекулата да влияе на специфични протеини. Тези протеини включват и изключват експресията на гени, участващи в регулацията на кръвообразуването.

Протеините са наречени транскрипционни фактори. Те регулират генната експресия по сложен и точно координиран начин. Нови данни от изследователи, които преподават във Washington State University (WSU) показват, че антипаразитните лекарства могат да се използват като ефективно средство за влияние на транскрипцията на тези протеини.

Фурамидинът има  молекулна формула C18H16N4O. Той се отнася до клас от лекарства, наречени хетероциклични диамидини. Тези лекарства отдавна се използват за лечение на сериозни паразитни болести. Такива болести са малария, трипанозомоза (сънна болест) и пневмония. Пневмонията често засяга пациентите със СПИН.

Ученият фармацевт Грегъри Пун  и колегите му са открили, че производно на фурамидина може да повлияе на транскрипцията на протеини. Тези протеини играят важна роля във функционирането на имунната система на човека и развитието на различни видове рак (например левкемия) , множествена склероза и диабет.

„Сега предизвикателството е да се измени този клас лекарства. Това е необходимо, за да могат тези лекарства да повлияят на други фактори на транскрипцията на протеина“, каза професор Пун.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.