https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Лечение на грип и настинка с водни процедури

0

Woman kicking leaves in park.

На прага сме на зимния сезон, през който често се разболяваме от грип и настинка

Лечение на грип и настинка с водни процедури

Ако сте решили да подсилите защитните си сили, да се предпазите от грип и настинка и да закалите тялото, специалистите съветват да не започвате директно с контрастните душове.

Действително водните процедури са най-ефикасни при грип и настинка, но има риск да се простудите. Като начало е по-добре да правите влажни обтривания на тялото.

Утринните часове са подходящо време. Извършвайте влажните обтривания малко след гимнастиката или физическото натоварване, когато пулсът се нормализира. Термометърът в помещението трябва да сочи 17-20 градуса. Намокрете плътна хавлиена кърпа с вода с температура 34-35 градуса. Обтривайте енергично тялото 3 минути и го подсушете. След 3-4 процедури охладете водата с 1-2 градуса и постепенно понижавайте до 18-20 градуса, още по-добре до 16-18.

Преди да преминете към контрастните душове на тялото, пробвайте с бани на китките и стъпалата. Потопете ги за 10-12 секунди в топла вода – до 38 градуса, а след това ги дръжте също толкова време във вода с температура 32 градуса. Студената постепенно охлаждайте през няколко дни до 15 градуса. И тази процедура не трябва да надхвърля 3 минути.

След като тялото вече е подготвено, може да преминете към контрастните душове. В началото амплитудата не трябва да е много голяма. Топлата вода може да е 38 градуса, а студената – 28. Редуват се поне 4-5 пъти. Продължителността на престоя под топла струя е минута и половина, под студена – 30 секунди. Постепенно увеличавайте градусите на топлата вода и намалявайте тези на студената. Може да стигнете до 40-42 градуса за 15-30 секунди и 26-20 градуса за 5-10 секунди.

Този начин на закаляване за предпазване от грип и настинка се прилага само при здрави хора. Той има и други полезни действия – укрепва сърдечносъдовата система, ускорява отделянето на млечна киселина и други отпадни продукти след усилена физическа работа или спорт.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.