https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Лечение на алкохолизъм – проблем, с който може да се справим, или нелечима болест?

0

Възможно ли е лечение на алкохолизъм?

lechenie na alkoholizam

Лечение на алкохолизъм е тема, която не може да бъде приключена с една публикация.

За лечение на алкохолизъм е писано много, пише се и ще продължи да се пише. Това е една твърде разнолика тематика, която засяга както социални, така и здравословни аспекти.

Алкохолизъм… Едва ли има друга дума, която да включва толкова много и различни проблеми. И рядко се среща заболяване, около което да възникват различни митове, стереотипи, слухове за това какво представлява пристрастеността към алкохола. Каква е същността на алкохолната зависимост? Възможно ли е, и можем ли да говорим за лечение на алкохолизъм?

Най-голямото недоразумение около алкохолизма, като проблем със здравето и психиката, е отношението към него, като един вид социален промискуитет и всепозволеност. По-голямата част от хората някак постепенно и неусетно попадат в мрежата на алкохолизма. Щом е налице зависимостта от алкохола, движението надолу по социалната стълбица става лесно. Малко хора осъзнават, че алкохолизмът, това е истинската болест, при която се наблюдават промени в обмяната на веществата в организма. Много малко са хората, които могат да ограничат себе си, и да спрат да пият, след като са изпили само едно малко питие, нормална бутилка бира или чаша вино.

Как се появява зависимостта към алкохола?

Зависимостта се формира постепенно. На първо място, хората просто изпитват удоволствие да изпият една бира, или нещо по-силно – едно малко питие, топъл или студен алкохолен коктейл. Не след дълго мозъкът образува стабилна асоциация: алкохол = нещо забавно. Така се появява психологическата зависимост. Ако не се спре навреме, се стига до тежка зависимост, при която трудно можем да говорим за лечение на алкохолизъм.

Етанолът (етилов алкохол) не само лесно изгаря във въздуха. Ако погледнем на проблема от гледна точка на нашето тяло, алкохолът е много бързо „запалим“ – той бързо освобождава големи количества енергия. Обичайно хората енергия се извлича от храни, богати на протеини, мазнини и въглехидрати. И ето тук е тънката червена линия, която разделя уж забавната, премерена употреба на алкохола от алкохолизма – алкохолът не просто лесно се вписва в обмяната на веществата, той предизвиква пристрастяване, защото е психотропно вещество, което оказва влияние на емоциите. Постоянното получаване на големи количества алкохол кара тялото да засилва процесите за обмяна на веществата. Това означава, че алкохолът се разгражда приоритетно, като нещо с което тялото трябва да се справи сега и веднага, защото иначе ще с случи нещо лошо. Да се преструктурира този процес е почти невъзможно. Веднага след като „доставката“ на алкохол е спряна, обмяната на веществата постепенно се връща към нормалното ниво на работа. Връщането към нормален ритъм на работа на тялото, както и към нормален ритъм на живот,е свързано с много тежки психически страдания и физически болки. Малко хора са в състояние да издържат първият етап на въздържание. Поради тази причина по-лесно е да се пие алкохол, който при пристрастените към спиртните напитки буквално играе ролята на гориво.

otkazvane na alkohola

Наркомания ли е алкохола?

Употребата на наркотици и злоупотребата с алкохол често вървят ръка за ръка. Или, ако по една или друга причина се спре употребата на наркотици, то често тя може да бъде заменена от злоупотреба с алкохол. Затова и механизмът на злоупотребата с наркотици и алкохол е абсолютно една и съща. Същите са и клинични прояви – интоксикация, жажда за следващата доза, проблеми с обмяната на веществата – също.

Лечение на алкохолизъм – възможна ли е? От кой зависи? Какви средства се използват? Билките помагат ли?

Подобно на наркоманията, алкохолизмът често е диагноза за цял живот. Друго нещо е, ако човек, зависим от алкохола, сам реши и спре да пие, или постига това с помощта на близки и роднини, лекари или подходящо лечебно средство. Успешното лечение на алкохолизъм трябва да бъде решение на самия зависим.

При лечение на алкохолизъм се използват няколко широкодостъпни техники и практики.

Поведенческа терапия. Поведенческите терапии са насочени към промяна поведението на пиене чрез консултиране. Те са водени от здравни специалисти и подкрепени от изследвания, показващи дали има ползва от тях.

Медикаменти за лечение на алкохолизъм, разработени на билкова база. Най-доброто средство, което зависимите от алкохола могат да ползват, са капките Алкофитал.

Билковите капки Алкофитал съдържат билки, които опредизвикват непоносимост към алкохола. В състава на билковите капки Алкофитал влизат билките шизандра и зелен овес. Концентрацията на билките е много висока, и това позволява едно по-бързо действие. Капките Алкофитал нямат аналог. Редовната употреба на този натурален продукт предизвиква постепенно и трайно отказване от алкохола, тъй като активните вещества в капките оказват влияние върху центъра за зависимости в мозъка. Ефективността на билковите капки е подкрепена и от факта, че вече почти 5 години този продукт е абсолютен лидер, осигурил спокойствието на хиляди български семейства. Повече за капките Алкофитал може да прочетете на www.alkovital.com

Групите за подкрепа също могат да бъдат част от лечението на алкохолизъм. Анонимните алкохолици (АА) представляват малки групи от хора, зависими от алкохола, които споделят проблемите и опита с лечението на алкохолизма помежду си. Има и други групи, които са подкрепени от здравни специалисти. Заради анонимния характер на групите за взаимопомощ и подкрепа, е трудно на учените да определят тяхната успеваемост, в сравнение с тези, водени от здравни специалисти.

Не са редки случаите, в които зависимите от алкохола спират да пият, и не използват алкохол до края на живота. В този случай става дума за дългосрочна ремисия. Факт е, че с първата чаша алкохол се стартират „спящите“ механизми, и това може да доведе до появата на различни заболявания, с всичките им последствия. И този неуспех може да се случи по всяко време.

zavisim ot alkohola

Опасни ли са гуляите? Кога говорим за прекалена консумация на алкохол?

На първо място, трябва да се каже, че гуляи се появят при човек, страдащ от втория етап на алкохолизъм. Употребата на алкохол в продължение на няколко дни за един нормален човек не е гуляй, въпреки че такава злоупотреба носи сериозна вреда на организма. Пациентът с алкохолна зависимост прави запои по няколко пъти в седмицата. Има известна почивка между гуляите, но най-общо казано – този човек не може да се спре, защото – както казахме – отхвърлянето на алкохола причинява изразено физическо страдание.

По време на запоите се осъществяват опасни метаболитни нарушения. Зависимите в тази фаза или не ядат, или ядат много малко. Те страдат единствено от липсата на алкохол. Въпреки това, протеините, мазнините, витамините и микроелементите в организма не се доставят, и колкото по-дълго трае запоя, толкова по-трудно става овладяването на различните нарушения от страна на всички органи и системи, лишени от необходимите им хранителни вещества.

Може ли човек сам да се измъкне от пиянството?

Теоретично е възможно. Но на практика това се случва много рядко. Независимият изход от запоя е свързан с тежки физически страдания, повишено кръвно налягане, сърдечно натоварване и с висок риск от развитие на усложнения, като инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт, стомашен кръвоизлив, епилептични припадъци и делириум тременс.

Има ли разлика дали алкохолизма се лекува у дома или в болница?

Особеностите на домашното лечение се състоят от няколко аспекта. На първо място, пациентът е в позната среда за него, под надзора на роднини. Това е много важно, тъй като изходът от самоунищожителното пиене често е свързан с най-различни депресивни разстройства. И никой, дори и най-високо квалифицираният медицински персонал, не може да даде онова толкова необходимо внимание, което може да бъде дадено само от семейството му. В допълнение, след облекчаване на острите прояви, пациентите имат тежък махмурлук, но въпреки това след 2-3 дни могат да отидат на работа, за да участват в социалния живот. Лечението в болница, обикновено отнема много повече време и не винаги е увенчано с успех.

Началото на лечението изисква висок професионализъм от страна на лекаря, опит и дисциплина. За сравнително кратко време специалистът се нуждае, не толкова от резултатите от анализите и изследванията, за да направи оценка на състоянието на пациента, колкото да определи какви лекарства и в какви дози да се прилагат, за да се предскаже развитието на ситуацията. Лекарят трябва да възстанови функцията на тялото, която в продължение на дни, а понякога и на седмици и месеци, е била изложена на разрушителните ефекти на алкохола.

Колко време след прекъсване на пиенето на алкохол дадено лице живее без пристъпи?

Това зависи от самия човек. Всяка една терапия за лечението на алкохолизма влияе и действа различно на различния човек. В този случай не може да бъде даден отговор, който да звучи задоволително. Има хора, които бързо се повлияват от лечението, има и такива, на които то изобщо не им влияе.

Какво се прави в такива случаи?

Има два метода – психотерапевтичен и медицински. Психотерапията е насочена към създаване на прецизен монтаж на трезвия начин на живот, както и формирането на негативен образ на алкохола и всичко свързано с него. Въпреки това, съществуват редица ограничения. На първо място, не всички хора са податливи на внушение, особено в България, тъй като не е прието да се говори с психолог или психотерапевт, или друг специалист, пред който зависимият да излее душата си. Вторият – да се прекъсне системата от ценности, създадени в резултат на дългосрочната употреба на алкохол. Това е много трудно, но не и невъзможно. Изисква се много старание и продължителна работа.

Има ли здравословна доза алкохол?

Отдавна е доказано, че макар и в малки дози алкохола може да навреди. Увреждането действа в две насоки – пристрастяване към малката доза „успокоително“ и отключване на заболявания като стеатоза, цироза и други, свързани със здравето и състоянието на черния дроб.

В този смисъл, по-добре да не се пие никакъв алкохол, отколкото да се употребява редовно в малки количества. Черният дроб е много издръжлив орган, но и той има своите лимити.

Препоръчително е, дори крайно задължително, зависимите от алкохола да провеждат паралелно лечение и на засегнатия от алкохолните запои черен дроб.

Лечението на черния дроб, в случаите, в които е увреден от прекомерната злоупотреба с алкохол или лекарства, се извършва с билковите капки Хепавитал. Налице са не малко случаи, в които комбинираната терапия с билковите капки Хепавитал и капките Алкофитал, които са за лечение на алкохолизъм, дават отлични резултати.

Капките Хепавитал прочистват черния дроб и жлъчката. Силата на този природен продукт е гарантирана от изключителното богатство от билки, чието действие е свързано именно с оздравителните процеси, нужни на един от най-големите човешки органи.

Капките Хепавитал са с двустранно действие – те прочистват и лекуват. Това двустранно действие прави възможен не само оздравителния процес, но до голяма степен допринася и за превенцията на черния дроб. Ако зависимите от алкохола направят препоръчителната тримесечна детоксикация с капките Хепавитал, те ще елиминират почти всички вредни въздействия на алкохола.

Що се отнася до здравословната доза алкохол, тук е мястото да подчертаем, че ако човек се диагностицира като „алкохолик“, е необходимо да се откаже от алкохол изобщо. Той не бива да пие дори и безалкохолна бира – защото миризмата и вкуса на напитката, както и вида на бутилката може да стане причина за вълнуващ ефект, тъй като човешкият мозък има способността да помни.

Възможно ли е лечение на алкохолизъм без знанието на самия зависим?

Лечение на алкохолизъм без знанието на зависимия е възможно с капките Алкофитал. Билковите капки могат да бъдат добавяни към различни напитки. Не са рядкост случаите, в които зависимите отказват да се лекуват, или според тях „няма проблем да спра да пия когато поискам“. Когато е налице отказ от каквото и да е лечение, тогава е задължително да се приложи тайно лечение с капките Алкофитал. С помощта на тайното лечение на алкохолизъм се постига намаляване количеството на приетия алкохол и трайно изкореняване на навика да се пие често и по много.

Необходимо е да се разговаря нормално със зависимия от алкохола, по времето, когато капките Алкофитал се дават тайно.

При лечение на алкохолизъм, като много сериозно заболяване, това е изключително важно за мотивацията на пациента, и за постигане на по-благоприятен изход.

Алкохолизмът е сериозно заболяване, чието развитие зависи от ролята на много биологични и социални фактори. Например, ако човек има генетично предразположение да развие алкохолна зависимост, той може да направи алкохолизъм втори етап в рамките на 2-3 месеца. Следователно, за да се справите с този проблем, вие трябва да бъдете готови за всякакви изненади. При лечение на алкохолизъм не бива да се губи надежда, защото решението на този проблем изисква спокойствие и търпение.

 

Капките Алкофитал са ЕДИНСТВЕНОТО ДОКАЗАНО ЕФИКАСНО средство против алкохолизъм.

Комбинацията от зелен овес и шизандра спомага за овладяване на алкохолната зависимост.

Билковите капки Алкофитал са дарили спокойствие на хиляди семейства. Ликвидирайте алкохолните проблеми и

ПОРЪЧАЙТЕ СЕГА С БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА!

За повече информация : 02/850 21 76 и 0887 599 268 или на имейл info@kapkite.com

Цената на една опаковка е 64 лева.
Дневното приложение е спрямо килограмите – до 90 килограма – 2 пъти по 30 капки, над 90 килограма – 2 пъти по 60 капки.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.