https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Лечение и превенция на хранителните алергии

0

Хранителните алергии са реакция от консумацията на алергенна храна. Най-сигурният начин да избегнем алергия е като избягваме приема на храни алергени, което няма как да се случи на сто процента.

Ако по някаква причина има на лице хранителна алергия по нататъшните действия зависят от това колко е сериозна тя. Леките реакции не изискват лекарска намеса или фармакологично лечение, тъй като преминават от само себе си. Ако обаче симтпоматиката причинява чувство на дискомфорт, може да се проведе консултация с лекар или просто да отидете до аптеката, където ще препоръчат свободно отпускани антихистамини, за овладяване на сърбежа и дразненето на лигавиците.

автоинжекторВажно е да се знае, че антихистамините не могат да овладеят тежки алергични реакции. Тези случаи се третират със спешно инжектиране на норепинефрин (норадреналин) и изискват незабавен прием в болнично заведение. Много хора, които вече са получавали тежки реакции към някаква субстанция, носят със себе си автоинжектор в случай на спешна нужда. Това е устройство, представляващо спринцовка, снабдена с малка игла, чрез която инжекцията се поставя в бедрото. Страдащият от алергични реакции трябва винаги да носи със себе си автоинжектора, а освен това е необходимо да се поддържат поне по един резервен у дома и на работното място. Предписаният автоинжектор задължително трябва да се подменя преди изтичане на срока му на годност.

В процес на разработване са и експериментални терапии, като едно от потенциалните лекарства за в бъдеще е омализумаб. Той възпрепятства свързването на антитела Е към клетъчните рецептори, което отключва имунната реакция. Предвижда се с омализумаб да бъде провеждано лечение на астма и хранителни алергии.

Големи надежди се възлагат и на т.нар. орална имунотерапия. Тя протича като под езика се поставят малки количества от алергенната храна и постепенно се увеличават. Целта е да се постигне десензетизация, но към момента това са само експериментални терапии, неразрешени за прилагане извън контролирани лабораторни условия.

Докато бъде открито трайно и категорично лечение за хранителните алергии, най-добрият подход си остава предпазливостта. Това означава, че трябва етикетите на хранителните продукти да се четат внимателно и да се избягват тези, за които не сме сигурни, че не съдържат алергени. Малки деца с установени хранителни алергии, особено сериозни такива, не бива да посещават детска градина (ясла), защото менюто им едва ли ще бъде съобразено със специфичните им потребности. Ако се наложи някой друг да се грижи за детето ви за известно време, задължително го запознайте с алергията му. Този човек трябва да бъде наясно с това каква храна може и не може да приема детето.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.