Лечебните минерални извори на България лекуват болежки

Нашата страна е изключително богата на ресурси, които могат да бъдат използвани по различни начини, за да й спечелят славата на страна с неоценими качества. Такива са например минералните ни води. Според региона, всяка вода, извираща от недрата на земята, може да помогне за облекчаване на дадени болежки. Дали ще я пием, или ще се поливаме с нея, зависи само от самата болест. Предлагаме ви списък на точките, в които има минерални извори и които привличат хора от цяла Европа, за да се погрижат за здравето си. Вижте кои води какво лекуват.

Банкя
Градчето се намира разположено в красива котловина, в самото подножие на северната част на Люлин планина. Намира се на 17 км от столицата и е обявен за екологичен резерват. От единното хидротермално находище се добиват няколко естествени и хидромасажни води, като средната им температура е 36,5° С–37° С, а общият дебит е 24 л/сек. Водите в този район са с ниска минерализация, с ниска водна твърдост, бистра е, безцветна и няма мирис. С изключително приятни питейно-вкусови качества. Водите в Банкя са подходящи за лечение на сърдечно-съдови заболявания, смущения на нервната система, нарушения в обмяната на веществата.

mineralna vodaВелинград
Велинград се намира в Западните Родопи, като надморската му височина е 750 метра, сгушен в живописната долина р.Черпинска и се намира на 81 км от Пловдив и на 196 км от Смолян. Температурите на минералните извори тук са в доста широк диапазон – от 28 до 86 градуса. На територията на общината има шест термоминерални находища – Чепино, Лъджене 1, Лъджене 2, Каменица, Драгиново и Варварски бани. Бликат около 80 извора, с общ дебит 170 л/сек, които по количество и състав съчетават едновременно лечебните възможности на водите в Хисаря, Баня и Наречен. Водите са наситени с хидрокарбонатни и силициеви соли, както и сяра и сероводород, а и благородния газ радон. Във Велинград може да се лекува всеки, страдащ от белодробни и ставни заболявания, от неврологични и гинекологични проблеми (в това число и стерилитет), също така на редица бъбречни, чернодробни, стомашно-чревни и много други заболявания.

Девин
Девин е балнеолечебен курорт и се намира в самия център на Родопи планина. Неговите минерални води са с изключително голям дебит, идващи от няколко извора, разкрити чрез дълбоки сондажи. Температурата на водата е от 16 до 72 градуса по Целзий. Курортът се препоръчва за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат и на нервната система.

Момин проход
Курорт с ясно изразени климатични и балнеологични характеристики, който се намира в югозападните разклонения на Средна гора. От големите градове отстои, както следва – 73 км от София и 83 км от Пловдив. Още от старите години градчето се слави със своите лечебни минерални води, които има свидетелства са били панацея и за хората от Римската империя. Към настоящият момент минералната вода извира от 9 извора, като температурата й е 56 градуса. Водата на Момин проход е втора по радиоактивност след тази на лечебния курорт Нареченски бани, трета в Европа и двадесет и пета в света. В този курорт може да отседнете за лечение, ако страдате от няко хронична неспецифична болест на дихателната система, също така помага за заболявания на централната и периферната нервна система, дегенеративни ставни, кожни и чревни заболявания. Добри резултати дава и лечението на постполиомелитни състояния при децата.

Павел баня
Павел баня се намира сред цветната и ароматна Розова долина, спечелила такава популярност на страната ни. На малко повече от 18 км западно от Казанлък, Павел баня дължи известността си преди всичко на своите термоминерални извори, използвани за лечение още от древността. Минералните води се добиват от седем естествени и сондажни хидротермални източници, като химичния състав на водите включва изключително ниска минерализация – (0.650–0.671 г/л), хидрокарбонатно-натриеви, с лека алкална реакция (рН 7.6), с ниска водна твърдост (1.7 немски градуса, т.е меки води} и температура от 50° С до 61° С, както и с общ дебит 16 л/сек, или 1 400 000 л в денонощие. Същевременно, макар и ниско минерализирани, водите са с леко радоново и силициево присъствие, както и леко съдържание на флуор. Има два източника, които не съдържат радон във водите си, а температурата им е по-ниска – 31 градуса. Всички води в региона са бистри, безцветни и с приятни питейни качества, въпреки лекия мирис на сероводород, поради наличието на сулфиди (3 г/л).

В Павел баня лечебните води ще помогнат на всеки, страдащ от заболяване на периферната нервна система – вертеброгенни заболявания (дискови хернии, стеснения на гръбначно-мозъчния канал, радикулити, сколиози, спондилолистези, спондилоатроза, травматични увреждания на периферната нервна система); а също така и травматични увреждания на централната нервна система, предимно на гръбначния мозък; дегенеративни неврологични заболявания; ортопедични заболявания – посттравматични и дегенеративни ставни и периставни заболявания; други заболявания – кариеси, гингивити и прочие.

Сандански
Сандански се слави като курорт с международна известност. Със своите климатични и балнеологични условия, градът всяка година сбира хора от всички краища на Европа и света. Намира се в долината на р. Санданска Бистрица, в подножието на югозападните склонове на Пирин. В общината се намират шест минерални извора. Водите от тях са наситени с различни минерали: хидрокарбонатно-силициева, сулфатно-натриева и флуорна. Курортът е специализиран за лечение на заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове от нетуберкулозно естество и за възпалителни дегенеративни ставни заболявания.

Сепарева баня

Градчето е живописен балнеолечебен курорт, който се намира в една малка, но много живописна котловина, точно между две планини – Рила и Верила, по левия бряг на р. Джерман. Градчето с право се гордее със своята изключително чиста и студена планинска вода за пиене, но също така и с уникалната си минерална вода, която е с една от най-високите температури в цяла Европа – 103 градуса по Целзий.  В центъра на Сапарева баня блика единственият гейзер на Балканите. Тук се стичат хора, лекуващи заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система и гръбначния стълб, посттравматични състояния, ортопедични, дегенеративно-ставни, кожни и гинекологични заболявания.

Хисаря
Хисаря също е известен балнеолечебен курорт, познат и извън пределите на страната ни, а даже и на Европа. Намира се по южните склонове на Същинска Средна гора. От Пловдив отстои на 42 км. Именно тук е мястото, от което е поставено началото на организираното балнеолечение в страната. Малкото градче се слави със своето богатство от извори – 22 на брой, които са и най-много от всички останали курорти, като 16 от тях са естествени, а останалите шест са получени чрез дълбоко сондиране, с температура от 37° С до 51° С и общ дебит 4000 л/сек. Водата е слабоминерализирана – 0,257 г/л, хидрокарбонатно-сулфатна, хлорна и натриева, флуорно-силициева, алкална. С висока стойност на рН – 9, без цвят и мирис, с приятен вкус. Водата от изворите на Хисаря може да се ползват както за трапезни води, така и за лечение на различни болести, като: стомашно-чревни заболявания; бъбречно-каменна болест и бъбречно-урологични заболявания; жлъчно-каменна болест; заболявания на опорно-двигателния апарат; гинекологични заболявания; стоматологични заболявания и профилактика на зъбния кариес, хронична интоксикация с тежки метали и фармацевтични препарати.

Страната ни действително притежава много богатства, които ако сме достатъчно умни можем да превърнем в наше предимство. Възползвайте се от тях и посетете някой от гореспоменатите балнеоложки центрове. Определено няма да съжалявате.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.