https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Лечебната сила на галещите слънчеви лъчи

0

Недостигът на слънчеви лъчи е един от факторите за развитието на рахит. Рахитът е заболяване, засягащо децата, при което се забавя процесът на втвърдяване на костите и те често се деформират. В резултат на заболяването се наблюдават и промени в нервната, опорно-двига­телната, храносмила­телната, кръвотворна­та и други системи и органи.

Излагането на детето на слънце е важно, тъй като по този начин се стимулират процесите на синтез на провитамин D. Също много важно е, детето да се храни правилно и пълноценно, тъй като изкуствено хранените деца, както и консумиращите грис, брашно, бисквити, са по-предразположени към развитието на рахит. Дефицит на витамин D има и при недоносе­ните деца.

rahitРахитът има много характерна клинична картина. Първите симптоми могат да се забележат още във вто­рия или третия месец. Наблюдават се промени в нервната система – детето ста­ва неспокойно, раздразнително, ревливо, стряс­ка се по време на сън. В тил­ната област на главич­ката се появява обилно потене, косичката започва да окапва, а кожата се зачер­вява.

Втория период на рахита е на малко по-късен етап, когато во­дещи са симп­томите на костната сис­тема: фонтанелата е с увеличен размер, има меки ръбове и заба­вено затваря­не. Наблюдава се: размекване на костите в областта на тила, т. нар. кранио-табес; изпък­ване на челото, при което се оформя квадратна или седловидна глава; забавен растеж на зъбите; гръдния кош добива камбанковиден вид или тип „птичи гърди“ и др.

При по-тежки форми на рахит долните край­ници се изкривяват и приемат форма на буквата „О“ или „X“. Вследствие хипотония на мускулите на предната коремна сте­на коремчето на детето е голямо и разлато встра­ни – т. нар. „жабешки корем“. Забавят се периодите, в които детето трябва да стои седнало и да проходи.

Рахитичните деца са предразположени към бе­лодробни инфекции и желязодефицитна анемия.

Навременното и правилно лечение на рахита е много важно, тъй като по този начин се намалява ве­роятността от услож­нения и остатъчни явле­ния. Ако лечението не е започнато навреме, остават трайни деформации на костна­та система, скелета, мускулатурата, за което може да се наложи и орто­педично лечение. Освен това децата изостават в нервно-пси­хическото си развитие, с хипотрофия и анемия.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.