https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Леатрил – още един шарлатански лек за рак

0

Има много шарлатански терапии на рака, които избуяват в интернет

leatril
Вестник „Живот без рак“ вече публикува някои от тях. Те са или с лоша научна достоверност, или са откровено вредни. Водороден прекис, инжекция със 714-Х, коралов калций, черен мехлем, добавката Poly-MVA, гравиола, цезиев хлорид…
Сега наред е Леатрил.

Познат и под названията амигдалин и витамин В17, леатрилът се получава от вещества, намиращи се в бадемите и ядките на кайсиите и прасковите. Той съдържа малки дози цианид, който е отровен. За летален изход обаче са нужни по-големи дози цианид от съдържащите се в семките на ябълките и в ядките на други плодове.

Твърди се, че точно цианидът в леатрила убива раковите клетки. Ето защо при болни от рак леатрилът се въвежда през вената заедно с високи дози други витамини. Взема се и през устата, като се ядат кайсиеви ядки. Правят се и клизми с екстракт от ядки или при повърхностен тумор мястото му се третира локално с разтвор.

Леатрилът добива голяма популярност и Институтът за рака в САЩ прави проучване колко е ефикасен. Не успява обаче да открие доказателства за ефективността му като противотуморно средство.

През 2010 г. учените преглеждат всички данни от Кокрановия регистър на контролираните изпитвания и заключават:
„Твърденията, че леатрил е полезен при лечение на рак, не са подкрепени с данни от клинични тестове.“

Въведен венозно или приет в много големи дози от кайсиеви ядки, леатрил може да доведе до цианидно натравяне. То нарушава сърдечния ритъм, затруднява дишането и води до кома. Въпреки че има противоотрова за тези състояния, наложителни са спешен прием в болница и интензивни грижи. Ето защо лечението с леатрил е забранено, пише вестник „Живот без рак“.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.