https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Леатрил – фалшива надежда за болните от рак

0

Леатрил е антиракова съставка, която предизвика масова истерия преди време

leatril
Антираковото вещество в кайсиевата ядка се нарича амагдилин или леатрил. В прясна ядка възлиза на 5% и по своята структура прилича на витамин В. През 1952 г. биохимикът д-р Ернст Креб го изолира и му дава името В17, тъй като по онова време 16 други вида витамин В вече са изолирани. През 70-те г. за В17 (известен още и като леатрил) се доказва, че предотвратява развитието на тумори. Но той е природно вещество и не може да се патентова с цел печалба.

Междувременно леатрилът е забранен в САЩ и е под забрана и до днес, а споровете полезен или вреден е продължават. Те са заради 2 от 4-те съставки в химическата му формула. Другите две са безвредни захари, но бензалдехидът и цианидът са отрови, ако попаднат в тялото в свободен вид (т.е. ако се отделят от другите молекули в леатрила).

Цианид има и в много други храни като соята, бадемите и дори спанака, но в тях е свързан и те са безопасни. Все пак като резервна предпазна мярка човешкото тяло произвежда ензима, който веднага свързва всяка свободна молекула цианид със сяра. После бързо я изхвърля с урината.

За туморните клетки бензалдехидът и цианидът са смъртоносни. Всички видове ракови клетки съдържат бета- глюкозидаза – ензим, който отделя двете молекули от леатрила и те убиват раковите клетки, без да повреждат здравите. Това прави леатрила алтернатива на химиотерапията и облъчването, които изтребват клетките наред – болни и здрави, и сриват имунитета. Това помага на рака след време да се върне.

Лечението с леатрил обаче изисква да се поема голямо количество на ден, за да се постигне терапевтична доза в тялото, тъй като чрез ензима роданеза то по
стоянно се чисти от цианида. Заради това леатрилът има около 85 % успех при болни от рак, които не са били подложени на химиотерапия или облъчване. При другите помага едва в 15% от случаите.

По колко ядки да се ядат?

Статия в списанието на Американската медицинска асоциация твърди, че леатрилът не може да причини цианидно натравяне. Няма и доказани смъртни случаи от лечение с ядки, но то все пак е забранено в САЩ.

Ако леатрилът е разрешен, с него се дават и таблетки витамин В 15, както и храносмилателни ензими като папаин (от папаята) и бромелаин (от ананаса), понеже толкова много кайсиеви ядки причиняват гадене.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.