Лаптоп в скута? Това е вредно за здравето!

Лаптоп днес има във всяко домакинство

лаптоп
Лаптоп в скута? Това е вредно за здравето!

Лаптопите и нетбуците вече са много популярни сред различни групи от населението

Днес в света се продават няколко пъти повече лаптопи, отколкото настолни компютри.

Преди десетилетие лаптопи купуваха единствено офис служителите, които се интересуваха от удобството, преносимостта и компактността на този тип технология.

Високият ръст в търсенето на лаптопи може да се обясни логично – с него може да се изпълняват спешни поръчки по време на бизнес пътуване, да се използва в офиса или дори по време на ваканция. Също така, няма да се налага да се справяме с множество файлове за копиране на различни компютри, инсталиране и конфигуриране на софтуера. Ето защо хората, които използват преносими компютри, се характеризират с висока производителност.

През последните няколко години учените от цял свят са провели различни изследвания, за да се разберат вредно ли е да държим лаптоп върху стомаха, когато сме легнали, или върху коленете, когато сме седнали в леглото или на дивана. Така например, известният учен, д-р Каролин Зомерих от Университета в Охайо, през последните няколко години прави изследвания в сферата на влиянието на лаптопа върху човешкото здраве. Според нея има забележителна разлика между позите на хората, работещи с настолен компютър и лаптоп. Лори Дрейк, (физиотерапевт) казва, че основният недостатък на лаптопите е минималното разстояние между екрана и клавиатурата. Това може да доведе до появата на сколиоза и други неприятни заболявания на гръбначния стълб.

Докато работим на лаптоп, който стои на масата или в скута, екранът е много ниско и всеки път трябва да накланяме главата си, докато поглеждаше към монитора. Така мускулите са подложени на големи натоварвания. В случая, когато екрана на лаптопа е на нивото на очите, натоварването също се отразява не особено добре на раменете, ръцете и дланите.

Изводът е, че за да се намали натоварването на мускулите на шията, най-добре е да си купите лаптоп с по-голям екран. Също така, на всеки половин час трябва да се правят кратки почивки.

Мъжете, които държат лаптоп в скута си по време на работа, придобиват различни сексуални дисфункции. Резултатите от проучвания, проведени в Ню Йорк (2004) потвърдиха наличието на риск от заболявания на репродуктивната система.

В заключение можем да кажем, че ако работите на лаптоп през по-голямата част от деня, или вечер, след време здравето ви може и да се влоши.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.