https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Слънчевите лъчи – приятел или враг?

0

Слънчевите лъчи могат да бъдат полезни, но със сигурност са и вредни за нашата кожа и здраве

lachi
Лятната почивка обикновено свързваме с красивия бронзов загар. Не може да се отрече, че с него тялото изглежда по-привлекателно, но слънчевите бани са нож с две остриета.

Вярно е, че под въздействието на слънчевите лъчи се синтезира витамин D, който спомага за усвояването на калция от костната система и предпазва от рахит, остеопороза и остеомалация (костно метаболитно заболяване). Но за това е достатъчно краткотрайно излагане на слънце. Умереният престой има свойството да успокоява кожни раздразнения, въздейства положително на сърдечносъдовата система, укрепва имунитета, стимулира доброто настроение, влияе положително на съня. А прекомерната експозиция е вредна и може да бъде предпоставка за възникването на сериозни заболявания.

Кои лъчи са опасни?

Най-силно негативно въздействие оказват ултравиолетовите лъчи. Те имат различна дължина на вълната – UVA са от 320 до 400 шп, UVB (290-320), UVC лъчи (100-290). Последните засягат само първия слой на кожата, състоящ се от мъртви епидермални клетки, затова могат да причинят най- много леко зачервяване.
UVB лъчи проникват до края на епидермиса.

За да се защити, организмът започва да изработва пигмента меланин и кожата потъмнява. Именно това е механизмът на образуване на загара. Но UVB лъчи причиняват също така кожно възпаление и потискат имунната система. Те са причина за изгарянията – от зачервяване на кожата до надигането на мехури. При изгаряния и натрупано UVB облъчване след години може да се отключи меланома – рак на кожата.

UVA лъчите проникват най-надълбоко в дермата и предизвикват незабавна пигментация. Те причиняват доброкачествени изменения – поява на лунички, на пигментни петна. На UVA радиация се дължи ефектът на фотостареенето – колкото по-продължителни и повече на брой са слънчевите бани, толкова по-рано се състарява кожата.

Подобно на UVB лъчи, и UVA потискат имунитета, в резултат на което може да се развие рак.

Най-рисковата група от 0 до 18 години

Опасността е най-голяма до 18-годишна възраст. В детството и юношеството не бива да се допуска нерегулирано и прекомерно излагане на слънце, тъй като това създава риск за развитие на рак на кожата в по- късен етап от живота.

Причината е, че ултравиолетовата радиация се натрупва и се „запомня“ от клетките на кожата, а според изследванията значителна част от цялото количество слънчева светлина в живота на човек се акумулира до 18 години. Затова е необходимо кожата на бебетата и малките деца да се защитава със специално предназначени за съответната възраст продукти. По-малките е добре да бъдат пазени от директен контакт със слънцето с тениски, шапки и очила, а кърмачетата дори облечени трябва да са на сянка.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.