https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Вредните лъчения са навсякъде около нас

0

Вредните лъчения на битовите електроуреди, мобилните телефони, компютрите и лаптопите могат да ни разболеят

лъчения
Човешкият организъм се влияе от действието на различни природни фактори. Най-важни за здравето са колебанията на атмосферното налягане, промяната на температурата, влажността и йонизацията на въздуха. Дали можем да причислим и геомагнитните бури?

Мнозина твърдят, че периодичните слънчеви изригвания причиняват дискомфорт на хронично болните, най-вече на хората със сърдечносъдови проблеми. Според някои публикации в дните на повишена слънчева активност се увеличават инфарктите и мозъчните инсулти. Предполага се, че природното явление променя стойностите на кръвното налягане и сърдечния ритъм.

Според доц. д-р Сотир Марчев, специалист по кардиология и вътрешни болести, страхът от магнитните бури причинява повече вреда на здравето, отколкото самите те. Излишно е да се тревожим за природно явление, върху което не можем да въздействаме. Плюс това притеснението е емоция, която се отразява на сърцето, то ускорява своя ритъм и променя пулса си.

Изследователи от Геофизичния институт към БАН съветват да не даваме ухо на прогнозите за геомагнитни бури. Те твърдят, че в световен план не е установена сериозна зависимост между геомагнетизма и здравето на човека. Ако изобщо повишената слънчева активност ни влияе негативно, то това въздействие е много по-слабо от заобикалящите ни електромагнитни полета. Учените посочват, че трамваите, тролеите, трафопос-товете, телевизионните и радиоизлъчвателите, дори компютрите ни обстрелват с по-силни електромагнитни импулси в сравнение с тези, които идват от йоносферата. Освен това никога не може да се твърди със сигурност дали слънчевата активност ще се усети на Земята. Много по-вероятно е частиците да се изгубят из космоса, обясняват специалистите.

Подобно мнение изразяват и израелски експерти. Те изтъкват, че радиостанциите, с които работят таксиметровите шофьори и тези в градския транспорт, полицаите и служителите на „Бърза помощ“ имат вредно излъчване.

Силно негативно въздействие оказват и някои от домашните електроуреди. Когато подовото отопление не е монтирано добре, то може да стане мощен излъчвател на електромагнитно поле. От битовите уреди известна опасност крият микровълновите печки. Ако имат процепи или други дефекти, те пропускат вълни от свръхвисокочестотния диапазон. Добре конструираните модели не представляват опасност, но за всеки случай стойте поне на 30 см от тях, когато са в режим на работа. Колкото до затоплената храната, учените успокояват, че тя не се облъчва.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.