Лъчелечение – колко опасно може да бъде?

Дали наистина трябва да се страхуваме от „радиацията“ на апарата за лъчелечение?

лъчелечение
Началото е на 8 ноември 1895 г., когато Вилхелм Рьонтген открива невидимо за човешкото око електромагнитно лъчение. То е наречено в негова чест рентгеново и му носи първата Нобелова награда за физика. Проникващите през тъканите лъчи на Рьонтген намират приложение в различни области, но най-вече в медицината. Рентгеновите апарати днес вече са много усъвършенствани и вредните ефекти от лъчение са минимализирани. Ако в зората на лъчетерапията предизвиканите от нея втори тумори са много чести, днес те са единични.

Най-често втори злокачествени тумори се развиват след лъчелечение на болестта на Ходжкин в млада възраст (до 30 години)

Обичайно те се появяват около 10 г. след успешното излекуване на злокачествения лимфом. В колкото по-ранна възраст е приложено лъчелечението, толкова по-висок е рискът от втори тумор. Най-често се развива рак на гърдата или сарком.

Ако облъчването е направено след 30-годишна възраст, рискът за втори тумор е минимален или поне не е по-висок, отколкото при хората, които не са боледували от този лимфом.

Така идва първият извод: Лъчетерапията повишава риска от втори тумор значително, ако е приложена в детска или млада възраст. Тя обаче е основен лечебен метод и за много от детските онкологични заболявания. Без нея няма да има и оздравели. Този извод е направен в САЩ на базата на анализ на 14 000 случая на оздравели деца от различни видове рак, които са били подложени на лъчетера-пия. Само 1120 от тях (7,9%) са развили втори злокачествен тумор.

При възрастните болни, подложени на лъчетерапия, данните са съвсем различни. Да, и при тях има риск от поява на втори рак след лъчелечението. Но този риск е минимален -под 2%. Например при лечение на рак на гърдата след дълъг период от 15 и повече години е възможно да се появи рак на белия дроб, на хранопровода или сарком. Аналогично при мъже с рак на простатата е възможно да се индуцира рак на ректума или на пикочния мехур. От друга страна, лъчелечението на рак на маточната шийка никога не предизвиква появата на втори тумор.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.