https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Куркумата – ползата ѝ е доказана още през миналия век!

0

Куркумата е известна в България предимно като подправка – изсушен и смлян корен на растение от семейството на джинджифила

Куркумата
Куркумата – ползата ѝ е доказана още през миналия век!

Куркумата няма конкуренция по наситеност на яркия жълт цвят, който придава на черупката.

Сравнително по-малка известност в западния свят има куркумата като природно лекарство. За източните народи е обратното. Културните антрополози смятат, че там е навлязла като подправка по прагматични причини. Първо били открити целебните й качества, които се използват повече от 4 хилядолетия, а след това започнали да я добавят в ястията. Идеята е да постъпва редовно и нена-трапчиво в организма заради благотворното й влияние буквално върху всички органи. С времето по емпиричен път Изтокът открива, че въздействието на куркумата върху здравето се засилва многократно, когато е в комбинация с черен пипер. Така се поставя началото на микса от подправки, наречен къри.

Науката намира все повече доказателства, че куркумата е ефективно природно лечебно средство. Поета през кожата, тя помага за преодоляването не само на дерматологични заболявания, а и дава подкрепа на органи, разположени във вътрешността на тялото.

Активната съставка в подправката куркума е полифенолът куркумин. Без да знаят този факт, древните лечители са се досещали, че въздействието ще расте при по-голяма концентрация, която постигали с изсушаване и смилане на подземната част на растението. Използвали го за целебни вани, мазила, каши, лапи, напитки, пудра срещу кожни инфекции. Катализатор за проучванията е доказването на антибактериалната активност на куркумина през 1949 г.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.