А вие правилно ли ядете куркума?

Много модно стана да се яде куркума. И има защо! Жълтата подправка дължи цвета си на един пигмент, чиито лечебни свойства са наистина вълшебни

куркума
А вие правилно ли ядете куркума?

Справка в най-богатия медицински архив в света MEDLINE показва, че подправката куркума има над 600 полезни ефекта върху човешкото здраве. Те се дължат най-вече на въпросния полифенол, наречен куркумин.

Очевидно е, че за укрепване на здравето трябва да се яде куркума „на корем“. И много хора го правят, но… куркуминът в нея минава транзит през телата им и е безполезен. Проблемът е, че най-полезната съставка на куркумата много трудно се абсорбира.

Правени са изследвания на съдържанието на куркумин в кръвната плазма, урината и периферните тъкани на хора и животни, на които е давана куркума. Ако изобщо се открие следа от куркумина, тя е изключително бледа, дори да са погълнати конски дози куркума. Черният дроб е преградата, която куркуминът не може да прескочи. Той гледа да
освободи тялото от куркумина чрез мощните си ензими.

За щастие има прости кухненски способи тази преграда да бъде заобиколена. Как организмът да се наслади на достатъчно количество от вълшебното вещество?

1. Винаги смесена с черен пипер

Черният пипер сам по себе си е мощно лечебно средство, но в случая той се явява доставчикът на куркумин за тялото от куркумата. Час след приема на 1 ч.л. куркума куркуминът в кръвта едва се открива, защото е нищожно малко. Но ако заедно с куркумата се изяде и 1/4 чаена лъжичка черен пипер, чудото става: след час съдържанието на куркумин в кръвта скача с 2000%! Дори 1/20 чаена лъжичка черен пипер (4-5 прашинки) ще вдигне значително нивото на куркумина в тялото. Затова мляното къри на прах освен куркума задължително съдържа и черен пипер. Двете подправки взаимно се допълват и вървят винаги заедно.

2. Яжте куркума със зехтин

За да се абсорбира куркумата, тя трябва да е съчетана и с полезна мазнина, например зехтин, кокосово или ленено масло. Тогава куркуминът се абсорбира директно в кръвта чрез лимфната система и така отчасти се заобикаля черният дроб. Това е изкусен байпас на храносмилателните ензими в него и в резултат куркуминът остава в свободна форма и се задържа по-дълго в тялото.

3. Загрейте куркумата

За още по-лесно усвояване на куркумина е най-добре сместа от куркума, черен пипер и зехтин да се затопли леко в тиган. Така тя е в оптимална форма и вече може да се яде „на корем“ с всякакви ястия.

И така, куркуминът се активира чрез загряване. Усвояването му през стените на тънките черва се повишава с цели 2000%, ако куркумата е смесена с мъничко черен пипер. А за заобикаляне на чернодробната бариера куркумата трябва да се смеси и със зехтин.

Здравословната дневна доза куркума е 1-3 грама.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.