Куркума – защото е вкусна, полезна и незаменима

Полезната куркума е позната на човечеството повече от 4000 години за лечението на различни заболявания

 

куркума

Изследвания показват, че човечеството бори с куркума инфекции, намалява възпалителните процеси, облекчава проблеми, свързани със стомашно-чревния тракт. Азиатските билкари приготвят мехлем от нея, с който третират синини, ухапвания от инсекти, гнойни инфекции на очите, афти и инфектирани рани. Някои хора вдишват дима от горящото растение, за да облекчат хроничната си кашлица. Куркума се използва изключително широко в световната кухня и придава типичния жълт нюанс и вкус в индийското къри. Освен това се използва за оцветяване на горчицата, маслото, кашкавала, както и за багрене на памук, за колориране на хартия и дърво. Ползва се и в козметиката. Това растение намира приложение в Аюрведа, както и в китайската медицина като антивъзпалително средство. Употребява се за третиране на проблеми, свързани с храносмилането, с черния дроб и при кожни заболявания. Куркумата е мощен антиоксидант, чистещ свободните радикали, които разрушават мембраната на клетките. Понижава нивата на ензимите, които причиняват възпалителни процеси в организма, и пречи на тромбоцитите да образуват съсиреци.

сърдечни заболявания

Куркума помага за превенция срещу атеросклероза – натрупване на плака, която води до блокиране на артериите, което води до инфаркт. Понижава нивата на холестерола и не позволява на лошия холестерол да се натрупа по стените на кръвоносните съдове.

Има мощни факти в подкрепа на твърдението, че куркумата притежава антикарциногенни свойства. Консумацията на куркума профилактира срещу развитие на рак на простатата, гърдата, кожата и дебелото черво.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.