Купероза и розацея – какво представляват и имат ли лечение?

Куперозата и розацеята са кожни заболявания, имащи както много общи неща, така и различаващи се по някои основни характеристики. Преди всичко техният характер не е така близък, както може да се мисли.

Куперозата е състояние, което възниква следствие на нарушаването на кръвообръщението на кожата на лицето, но с подходяща козметика и посещение в козметичния салон, се тушира достатъчно, за да не пречи на нормалния ритъм на живот.  От своя страна розацеята представлява възпалително заболяване от хроничен характер, чиято главна характеристика са червени петна по носа, бузите и брадичката. В началото кожата е зачервена, след което с течение на времето се стига и до появата на разширени капиляри, групирани в малки червени възелчета, които понякога наг­нояват. Какво да правим и как да се грижим за кожата си, ако имаме такива проблеми? Вижте съветите на специалистите по въпроса.

За куперозата: С купероза се оказват най-често жени, чиято кожа е тънка, бяла и чувствителна. Погрешно се 16337смята, че щом има купероза, кожата е замърсена или заболяла от нещо. Това не е така. Просто заради своята чувствителност и прекалено тънък тургур, тя реагира бързо, като се зачерява, на вредни състояния, като прекалено дълго стоене на запрашени места, при прием на прекалено пикантни храни, при резки температурни промени или много алкохол. Понякога, ако сте с такава кожа, може да усетите и такива състояния, като парене, бодежи, сърбеж, понякога дори има и възпаления на определени зони от лицето. Куперозната кожа се характеризира и със спукани капиляри главно в зоните около носа, на бузите и брадичката.

Причините да се стигне до това състояние може да са многo и най-различни: студ или прекалено голямо горещина, прекалено дълго излагане на слънце, слънчеви изгаряния, лишеи и др. Ето няколко съвета, които не бива да пренебрегвате, за да не страдате от своята кожа:

– При куперозна кожа ежемесечното посещение при козметик е задължително. Естествено добре е да го уведомите за особеностите на кожата си, за да не използва силна пара, с която обикновено се отварят порите. Вместо това в този случай се нанася специална козметика за този вид кожа. Съвет­вайте се с него при подбиране на ва­шата собствена.

– Овлажнителните кремове за лице, трябва да са за чувствителна кожа и с висок UV защитен фактор. Най-добре медицинска козметика.

– Изключително препоръчителни за куперозната кожа са терапиите с кремове на основата на витамин С. Този мощен антиоксидант действа укрепващо на стените на кръво­носните съдове. Добре е да се приема и вътрешно.

– Пилинг маските ви трябва да са с много фини частици, за да не раздразните кожата. Дори е добре почти да не ползвате такива кремове и маски.

Следва….

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.