Кучета диагностицират рак

Никога не е имало и най-малко съмнение, че кучето е най-добрия приятел на човека. След като стана ясно, че кучета диагностицират рак, това твърдение няма нужда от доказване

рак
Кучета диагностицират рак

Специалисти от университета на Арканзас са в състояние да обучат куче по специален начин. Разпознавайки определена миризма, кучето мое да открие рак на щитовидната жлеза, съобщава Discovery News. За анализ се изисква само урината на пациента. Точността на диагностиката е 88.2%.

Този метод за диагностициране е тестван върху 34 пациенти. Биопсията показа: 15 души са имали рак, 19 души – доброкачествено заболяване на щитовидната жлеза. В центъра на изследването била обучена немска овчарка. Чувствителният нос на кучето открило 30 от 34-те случая на рак. И което е по-важно – кучето е направило разлика между доброкачествено и злокачествено образование.

Често диагнозата „рак на щитовидната жлеза“ трудната и има пропуски и неточности при поставянето ?. В резултат на това пациентите страдат ненужно, лекуват се погрешни и голяма част от тях са подложени на скъпи и ненужни операции. Ако кучето може да анализира урината на пациенти в ранен стадий на рак, тежките операции биха могли да бъдат избегнати, твърдят експерти. Учените ще си сътрудничи с Колежа по ветеринарна медицина Auburn University за провеждане на по-големи проучвания.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.