https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кучешка тения – Ехинокок: една страшна диагноза!

0

hepa18Петгодишно момченце от хасковско село почина преди време в детската градина. Трагедията се разиграла светкавично, а аутопсията разкрила, че причина за нея е спукана киста на ехинокок в черния дроб на мъника.
За жалост този случай, макар и краен, не е единичен: в черната статистика България е нещо като европейски шампион по брой на заразените с кучешка тения. Според данни в медиите половината случаи на ехинококоза в Стария континент се падат на нашата страна.
Занемарена хигиена, слаба профилактика и закъсняло търсене на медицинска помощ – тези са причините болестта, която най-често поразява черния дроб, да прогресира. Специалистите алармират, че кучешката тения все по-често се среща у млади животни и деца – свидетелство за наличието на неовладени, активни огнища на заразата.
Коментарите посочват, че кучето е наистина най-добрият приятел на човека, но потенциалната опасност от специфични болести изисква специално внимание. Четириногото е носител на 30 паразитни зарази, седем от които могат да се прехвърлят върху човека. Най-опасното заболяване е ехинококът: тенията може да “дреме” в човешкия организъм до 15 години, но рано или късно изпълнената с паразити киста в черния дроб, далака, белия дроб или дори мозъка се разкъсва и причинява смърт.
Човекът се заразява с яйцата на тенията при директен контакт с куче, което е опаразитено, или при консумация на храна, върху която тези яйца са попаднали и са я замърсили. Едно болно животно може да носи в тялото си до 20 000 тении – всяка от тях, достигайки зрялост, отделя по 800 яйца на ден. Те се отделят с кучешките изпражнения, където могат да оцелеят до 6 месеца.
Неспасяемо ли е положението, ако един човек има ехинокок? Не винаги – но никога не е безобидно! Дори при ранна диагностика и отстраняване на кистата с паразити винаги съществува потенциална опасност “дремеща” миниатюрна капсула да започне да се развива в друг орган. Хирургическите интервенции са сложни, защото са насочени към важни органи – на първо място черния дроб. Възстановяването е бавно и задълго прави човека неработоспособен.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.