https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как най-добре се премахват ксантелазмите – мастните топчета върху клепача?

0

Ксантелазмите или така наречениете мастни топчета върху очите най-добре се премахват с лазер

holesterol
Високите нива на холестерола и триглицедридите в кръвта имат различни проявления. Едно от тях е появата на зрънца, дребни топчета или жълтеникави, леко надигнати петна около клепачите. Те подсказват, че организмът не успява да контролира разграждането и усвояването на липидите. Формирането на образуванията в някои случаи се дължи на фамилна предразположеност.

Медицината все още не е дала отговор защо холестеролът се натрупва точно в зоната на очите. Интересен е фактът, че дори нивата на липидите да се нормализират чрез лечение и диета, мастните топчета не се променят.
Ако при вас са се появили т.нар. ксантелазми, това сигнализира за необходимост от изследване на холестерола в кръвта. Статистиката сочи, че при половината от пациентите се установяват отклонения. Лекарят със сигурност ще ви назначи терапия, защото както липидите се натрупват в кожата, така се отлагат и по стените на кръвоносните съдове.

Мастните образувания са доброкачествени и не крият опасност за здравето. Не
предизвикват дразнение и сърбеж, но създават дискомфорт, защото внасят промяна във външния вид – размерите им често надхвърлят 1 см.

До неотдавна ксантелазмите основно се премахваха чрез разрез на кожата, отстраняване и зашиване. Сега предпочитаният метод е лазерният, тъй като е безболезнен, много по-прецизен

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.