Химия на успеха: как да станем по-креативни и успешни

Можем ли да спанем по-креативни и успешни? Учените дават отговор на този въпрос, плюс няколко полезни съвета

креативни и успешни
Химия на успеха: как да станем по-креативни и успешни

Изследване, публикувано в сп. „Коншъснес енд когнишън“, проследява как умереното пиене влияе на мозъчните функции. Резултатът е радващ за всеки, който не е заклет трезвеник. Участниците в тест изпили преди него чаша вино и отговаряли на въпроси в рамките на 11,5 секунди. На другите, неупотребили алкохол, им били нужни 15,4 секунди.

Описан е и експеримент, в който на групата са раздадени предмети с различна форма (линии, топки, макари, триъгълници и пр.) със задача да създадат от тях друг полезен предмет. Колкото по-малко предмети имали участниците, толкова по-креативни неща направили. И обратно – изгубени в многото вещи, не произвели нищо забележително.

Първият извод на учените е, че родителите, затрупващи децата си с играчки, им правят лоша услуга. Огромното разнообразие в магазините поражда обърканост, е другият извод. За клиента е по-лесно да избере лаптоп или хладилник между 5 марки, отколкото между 100.

В следващ експеримент на участниците се дава логическа задача. Едната група има „жокер“ да се опре на противоречиви тези. На другата не подсказват, че отговорът е в осмисляне на на пръв поглед очилата тип маска. Шапки с голяма периферия или козирка също предпазват от слънцето.

Първата група показала много по-добри резултати. В случая е изпробвана силата на т.нар. янусово мислене (по името на бог Янус, който имал две лица, гледащи в различни посоки).

Един от най-интересните опити е на екипа на Колин Мартиндейл от университета на Мейн

Той изследва неврологичните основи на креативността – възбудата на мозъчната кора (кортикална възбуда, при която активизирането на малкия мозък при концентрация води до учестено дишане, ускорен пулс и пр.).

Мартиндейл дава задачи на хора с различни способности. При най-творческите типажи възбудата на кората при решаването е най-ниска. По-семплите и лишени от въображение достигнали най-високи нива на възбуда.

Д-р Дийн Саймънтън определя успешните хора като когнитивно гъвкави, които използват грешките си за отскок. Нарича ги „успешно провалили се“, защото помнят точно къде и как са се проваляли и щом попаднат в подобна ситуация, не повтарят грешката.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.