https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кръвта наистина изстива от страх!

0

Изразът “да ти изстине кръвта от страх” отразява действителна опасна промяна в организма: датски учени обясниха защо гледането на филми на ужасите е вредно за здравето.

Кога кръвта изстива от страх?

Учени от Дания доказват, че популярните филми на ужасите стимулират съсирване на кръвните протеини, известни като Фактор VIII. Оказва се, че чувството на страх отключва механизъм, подготвящ организма за възможна загуба на кръв. Промяната, за която става дума, ускорява съсирването на кръвта и е условие за намаляване на потенциалния кръвоизлив.

Явлението, за което става дума в датското изследване, има и своите негативни странични ефекти, отбелязват от medikforum.ru. Сред тях на първо място трябва да се спомене тромбозата, която е смъртно опасна в определени случаи. Векове наред фразата “от страх ти изстива кръвта” е била произнасяна без особено да се замисли човек, но ето че тя си има своето обяснение и научна основа.

Датските учени експериментирали в тази посока и решили да проверят наистина ли силният страх ускорява кръвосъсирването – изследователите коментирали тази възможност като еволюционно предимство на човешкия вид. В експеримента се включили 24 здрави доброволци на възраст под 30 години; всички те са студенти, възпитаници или сътрудници на медицинския център в Leiden University.

На 14 от доброволците първоначално бил прожектиран филм на ужасите, а след това – неутрален образователен филм. При втората група прожекциите били проведени в обратен ред. При първата група филмът на ужасите увеличил показателя за съсирване у 57% от участниците; при прожекцията на образователния филм нарастване било засечено само у 14%.

Във втората група първият прожектиран – неутрален – филм понижил наблюдавания показател у 86% от доброволците, а при филма на ужасите отново у 57% показателят за съсирване се повишил. Данните от експеримента на практика илюстрират факта, че от страх кръвта “изстива”, т.е. протича процес на сгъстяване, съсирване, както се случва при ниски температури.

Помислете дали си струва да гледате вечер такива филми, особено ако сте на възраст и трябва да внимавате с профилактиката на сърдечното здраве! Наистина ли нямате страх от предстоящата нощ, от “изстиването” на кръвта, от тромбоза?

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.