https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Неистини за кръводаряването, които всеки трябва да знае

0

Кръводаряването е акт, който не просто спасява един човешки живот, но дава здраве и надежда и на други

kravodarjvaneto
Всеки здрав човек на възраст между 18 до 65 години може да дари до 450 мл кръв, без това да му вреди, твърдят лекарите.

Човешкият организъм разполага с естествени регулаторни механизми, които компенсират дареното. В рамките на едно денонощие се възстановява обемът на течности в тялото, а качественото възстановяване отнема около 3-4 седмици.

Здравият мъж би могъл да дарява кръв до пет пъти годишно, а жената – до четири с времеви интервал от поне 60 дни между всяка процедура. Въпреки гаранциите на лекарите съществуват немалко предразсъдъци към краводаряването.

Това могат да си го позволят само младите хора. Здравословното състояние е от значение, не толкова възрастта. Ако човек няма сериозни хронични заболявания и се чувства добре, няма пречка да стане донор и след 60.

Непосредствено преди кръводаряването специализиран медицински екип тества няколко капки кръв от пръста за експресно измерване на хемоглобина и определяне на кръвната група. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава. Освен това се прави и преглед на общото състояние.

Има риск от заболявания, предавани по кръвен път. Това не е възможно, тъй като се използват стерилни игли за еднократна употреба. Някои вярват, че при кръводаряване има вероятност да се развие синдром на хроничното донорство, т.е. процедурата да предизвика привикване. Това не е истина. Даже се твърди, че редовното кръводаряване съществено понижава риска от инфаркт и укрепва здравето.

Няма нужда от кръв от често срещана група. Всекидневно се извършва кръвопреливане и са необходими количества от всички групи. Ако спадате към широкоразпространена кръвна група, то тогава повече са и болните от тази група. В случай че имате рядка кръвна група, необходимостта пак е голяма, тъй като донорите са ограничен брой.

Причинява усещане за слабост. След кръводаряване повечето хора продължават да изпълняват обичайните си задължения без проблем. Приемането на повече течности и хапването на по-силна храна в същия ден и в предишния тонизира организма и му осигурява комфорт след даване на кръв.

Понижава се имунитетът. И това не е вярно, нито че кръводаряването повлиява на кръвното налягане или сваля кръвната захар.

Ако искате да дарите кръв, не бива предишния ден да сте вземали медикаменти и да сте пили алкохол. Трябва да сте яли най-малко 4 часа преди манипулацията. Добре е пушачите да се въздържат от цигари един час преди и два часа след даряването.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.