https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Проблемите с кръвното налягане провокират сериозни болести

0

Малцина знаят, че кръвното налягане варира с възрастта и че правилото за идеалното кръвно -120/ 80, не важи за всички

kravnoto nalyagane
Защо е важно да знаем какво е кръвното ни налягане?

Високото кръвно е резултат на твърде силното изпомпване на кръв през артериите. С времето тази екстремна хипертония може да възпали кръвоносните съдове и дори да ги спука. Това води до сърдечна недостатъчност и инфаркт. Други лоши последици са бъбречната недостатъчност и инсултът.

Ако кръвното налягане не се следи, може да настъпи хипертонична криза. Ако горната граница варира около 180, а долната се качва до 110, трябва да се вземат мерки. За да сте сигурни, че има проблем, изчакайте няколко минути и измерете пак кръвното си налягане. Ако то е със същите показатели или по-високо, спешно викайте лекар. Други симптоми са силно главоболие, силна болка в гърдите, гадене, повръщане, задух, кръв от носа, гърчове.

Ако не ви се окаже спешна помощ, може да се стигне до:

• Мозъчен удар
• Загуба на съзнание
• Загуба на паметта
• Сърдечен удар
• Увредено зрение
• Увредени бъбреци
• Аортна дисекация
• Гръдна болка
• Белодробен оток

При нарастване на налягането във възрастта между 40 и 70 г. рискът от инфаркт и инсулт се удвоява на всеки 20 пункта покачване на горната граница и на всеки 10 – на долната граница.

Кръвното налягане се променя през различните периоди от денонощието заради емоциите и типовете активност. Затова е важно да се следи през целия ден. Ако сте диагностицирани с високо кръвно и горната граница се качва, консултирайте се с природолечител и диетолог и променете своя начин на живот. Вместо лекарства пробвайте с природни средства. Те нямат нежелателни странични ефекти.

Как да се предпазите от хипертония?

Тя се влияе от много фактори. Въпреки че не може да промените неща като възраст, гени и някои медицински състояния (бъбречни болести, болести на щитовидната жлеза, сънна апнея), има много начини да подобрите състоянието си.

Започнете с ядене на повече плодове и зеленчуци и намалете солта. Прекомерната консумация на сол е първа от поддаващите се на контрол причини за това състояние. Важно е да намалите теглото си и да контролирате физическата си активност, както и да избягвате пушенето и пиенето на алкохол. Вредни фактори са още стресът и хранителните дефицити.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.