https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кръвното налягане – какво го повишава?

0

Кръвното налягане е най-ключов показател за телесно състояние. Проверява се най-лесно, а стойностите му носят най-много информация за здравето

Кръвното налягане
Все повече хора се приучават да си следят кръвното налягане вкъщи. През лятото обаче много често се налага промяна в лечението на хипертонията. Случва се въпреки всички усилия, диети, постоянни измервания и лекарства кръвното да остава високо. Ето някои от причините за това.

Хипертонията се лекува на няколко етапа в зависимост от началните й стойности. При кръвно 140/90 се препоръчва диета и повече движение в рамките на няколко месеца. Ако след това няма промяна в стойностите, се пристъпва към медикаментозна терапия – комбинация от диуретик и бета-блокер за въздействие върху бъбреците и сърцето. Точната доза е индивидуална. Тя подлежи на корекции през различните месеци и е много важно да се следи от лекар. Ако кръвното остава високо, първо се проверява дали се приема адекватна доза от медикамента.

Няколко вида бъбречни заболявания трайно повишават кръвното налягане. Първичните като поликистоза и някои други унищожават бъбречната тъкан. Така кръвта не се филтрира нормално и лекарствата не действат. Друг проблем е стеснението на бъбречната артерия. Среща се най-често при млади жени. Вторично заболяване е диабетната нефропатия.

При отдавнашен диабет и неправилно негово лечение кръвното престава да се подчинява на медикаментите

При диагностиката на кръвното е задължително да се прави и ехография на бъбреците.

Сърдечни заболявания също предизвикват проблеми с кръвното налягане. Сред тях са структурни и функционални проблеми на сърцето. Такива са хроничната хипертрофия на сърдечния мускул, кардиомиопатиите. На практика множество кардиологични проблеми държат кръвното високо. Медикаментите за свалянето му влияят върху ритъма на сърцето. Ако обаче то не се съкращава ритмично, те не действат. Затова при упорито главоболие и постоянно високо кръвно, което не се смъква с хапчета, редно е да се направи ехография на сърцето.

Хипертоничната криза е внезапно, остро състояние. Може да се предизвика от силни емоции, прием на много кафе или алкохол, от инфаркт или друго заболяване с необходимост от спешна намеса. При хипертоничната криза хапчетата не действат. Нужна е инжекция с други медикаменти еднократно или постоянна система.

Рядко, но и надбъбречните жлези могат да бъдат първоизточникът на хипертонична криза и на трайно повишеното кръвно. Така е при тумори в тези жлези.

Те синтезират адреналин, който свива съдовете и ускорява сърдечната дейност. Лечението отново е по спешност за овладяване на кръвното, както и оперативно, за да се отстранят туморите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.