Кръв в урината – поради каква причина се появява?

При кръв в урината всеки се стряска. И с право -т.нар. хематурия е симптом, който може да се изяви при повече от 30 заболявания

Кръв в урината – поради каква причина се появява?

Тя може да е свързана с още оплаквания като например болка и често уриниране. Но се случва и да не е придружена с никакви други признаци за заболяване.

Цветът на урината може да варира от много светло-розов до наситено червен. От значение е и дали има съсиреци.

Единствено безобидно е, ако сте яли червено цвекло или някоя друга много червена храна.

Причини за хематурия може да са лекарства, които намаляват кръвосъсирването. Вероятни са обаче и патологични промени в съсирването на кръвта, за които пациентът не знае. Видима кръв в урината най-често се появява в резултат на бъбречни заболявания – камъни на различни места в отделителната система, инфекции, тумори, травми. Възможно е да се дължи още на увреждания на вагината при жените, на простатит при мъжете, на туберкулоза, на имунни и автоимунни заболявания.

В някои случаи хематурията при макро- или микро- (невидими с просто око) прояви може да бъде симптом на сериозно заболяване. Особено, ако е придружена от болка, чести позиви за уриниране, затруднено уриниране, мукопурулентно течение, треска. За информация (но не и за да ви плашим) ще ви информираме, че различни патологии могат да бъдат причините за появата на кръв в урината. Съвременната медицина изброява повече от сто и половина заболявания, за които тялото сигнализира за кървене по време на уриниране.

Най-често това са заболявания на пикочно-половата система

При жените може да се открие остър или хроничен цистит, уретрит или ендометриоза. При мъжете кръвта в урината често се отбелязва като симптом на възпалителни процеси или новообразувания на простатната жлеза. Освен това доста често кръвта се появява с уролитиаза, особено по време на обостряне. Вероятно е кръвта да се появи в резултат на пренебрегвана форма на полово предавани инфекции, ако те вече се разпространяват в уретрата и пикочния мехур.

Ако забележите кръв по време на уриниране при деца, тогава най-вероятно говорим за бъбречни патологии, до вродени малформации. Въпреки че много често те диагностицират просто неправилна хигиена на гениталиите след раждането или увреждане на уретрата.

Дори хематурията спонтанно да премине, това не значи, че причината е излекувана. Този симптом изисква щателен преглед от специалист, който да назначи лабораторни изследвания и образни методи за диагностика, предупреждават лекарите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.