https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кръв в изпражненията – колко опасно е това?

0

Кръв в изпражненията е симптом, който не бива да бъде отминаван с лека ръка

krav v izprajneniata
Запек, диария и болки в корема са чести симптоми от храносмилателната система. Обичайни при колити, холецистити, сезонни инфекции на червата, паразити, дисбактериози, грешки в храненето, непоносимост към храни и т.н.

Но идва ден, в който в изпражненията има кръв. Това е лош симптом! Може да е от раздразнени хемороиди, но и от разязвен тумор на дебелото черво. Болките в корема в началото са неспецифични, непостоянни и подвеждащи. После идва и ден, в които изхождането става невъзможно, болката става постоянна, нетърпима и човек спешно се озовава в болница. Това е късен стадий, когато ракът вече запушва червата. Прави се спешна операция. Затова не подминавайте смущенията при изхождането, особено ако зачестят и променят ритъма си.

В зависимост от това в коя част на червото е туморът ракът е различен. Например тумор на сляпото черво предизвиква анемия, расте бавно, достига по-големи размери без ясни симптоми и се открива в по-напреднал стадий. А туморът на ректума по-често кърви и причинява болка при изхождане.

При рака на дебелото черво има фамилност, т.е. генетична предразположеност. Хора, чийто роднина се е разболял от тази болест преди 50-ата си година, са с повишен риск.

Задължително е да си направят колоноскопия на 45-50-годишна възраст и да не пропускат годишните профилактични прегледи. За разлика от рака на белия дроб този на дебелото черво се открива рано при редовни прегледи и се лекува по-ефективно.

Според Националния раков регистър през 2011 г. от 2528 новооткрити с рак на дебелото черво 11 % са в първи стадий, а 33% във втори, пише „Живот без рак“. Повечето от тези хора имат шанс да се излекуват (т.е. ще живеят повече от 5 г. след диагнозата). Докато от другите 46% единици ще изкарат 5 години.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.