https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кратко и информативно за пневмонията

0

Пневмонията представлява възпаление на белите дробове, което възпаление се поражда от инфекция, възникнала от възпалителен процес в тялото. Обикновено симптомите, по които може да се ориентирате, че е далеч по-сериозно от редовната настинка през този сезон, са кашлица, главоболие, тежест в областта на гръдния кош, която се влияе от дишането, задух, болка в мускулите, температура и обща умора и слабост.

Father Checking Son's Forehead for FeverДихателната система на човек е защитена на няколко нива. Преди да стигне до дробовете, една бактерия трябва да преодолее редица препятствия, които я спират някъде по пътя. Това са космите в носа, мукозните мембрани и др. Но въпреки защитата, има силни бактерии, които все пак успяват да проникнат и да стигнат до белите дробове. Най-често от възрастните, се смята че от пневмония боледуват пушачите и хората страдащи от хронична обструктивна белодробна болест. Те имат намалена защита, заради навика или болестта си.

Макар да изглеждат наглед безобидни, има такива сериозни разновидности на пневмонията, които незабавно изискват лечение, в повечето случаи с антибиотик, заради характера на заболяването, а и заради опасността от странични заболявания от нелекувана правилно или навреме. От пневмония може да заболее всеки, независимо от възраст или пол. Около 5% от хората които развиват пневмония умират в резултат на усложнения.

Причинителите за това заболяване може да са най-различни. Най-често става въпрос за вирусна или бактериална инфекция. Обикновено вирусната пневмония протича по-леко и човек бързо се възстановява. За разлика от нея, бактериалната е по-тежка и може да доведе по-често до различни усложнения. Друг вид пневмония е атипичната, при която причинители може да са най-различни агенти – микоплазмена пневмония (микроорганизми с характеристика и на вируси и на бактерии), пневмония причиняваща се от хламидия (Chlamydia pneumoniae) или легионела (Legionella pneumophila).

Случва се и дори неутрални микроорганизми да доведат до такова заболяване. Тези същите по принцип не водят до това. Това най-често се случва, когато имаме налице отслабен организм – било то от друго продължително боледуване или пък недостиг на витамини, например зимно време, когато пресните продукти са кът. Обикновено в тези случаи иначе безобидните Pneumocystis carinii или дори гъбичките Mycobacterium avium могат да доведат до пневмония.

 

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.